Skip to content

La copii înainte, la căsătorie înapoi

Introducere

În zilele noastre, tot mai mulți tineri, de obicei, cu vârstele cuprinse între 20 și 25 de ani, aleg să aibă copii înainte de a se căsători, iar acest fenomen este influențat de o serie de factori sociali și culturali.

Argumente

În primul rând, secolul vitezei a adus o transformare radicală, iar ceea ce era odată considerat inacceptabil sau neobișnuit, a devenit, acum, normalizat.

Tinerii pun preț pe independența personală și, adesea, prioritizează stabilirea unei cariere înainte de a se angaja într-o căsătorie, ceea ce poate duce la decizia de a avea copii fără a oficializa relația. Formele de relații sunt acum mai diverse și mai flexibile decât în trecut, iar căsătoria nu mai este văzută ca un pas obligatoriu pentru a avea o familie.

Totuși, în România, singura formă de relație între doi indivizi, recunoscută de stat, este căsătoria între persoanele de sexe diferite. După căsătorie, soții au o serie de drepturi și obligații unul față de celelălalt. Atât favorurile sau defavorurile pecuniare, cât și cele imateriale, sunt reglementate prin lege, la care se supun toate persoanele căsătorite de pe raza țării și care sunt cetățeni ai României.

Când cei doi doresc să se căsătorească fiind deja părinți, unul dintre aspectele care facilitează o mai ușoară gestionare a actelor, documentelor și acțiunilor birocratice este dreptul de a avea același nume. Mai multe detalii aici.

O avem ca exemplu pe Lorena Șerban, o cunoscută creatoare de conținut pe TikTok, în vârstă de 25 de ani. Ea este unul dintre cazurile când o tânără persoană, aflată într-o relație, decide să aibă un copil și să se căsătorească  abia ulterior. Această decizie a fost influențată de mai mulți factori, personali și sociali. În primul rând, prioritățile personale au jucat un rol esențial. Lorena a fost motivată de dorința de a întemeia o familie și de a experimenta bucuria de a avea copii la o vârstă tânără, când are mai multă energie și vitalitate. După o perioadă lungă de suferință, după ce a ieșit dintr-o relație toxică, a avut norocul de a-și întâlni iubirea vieții și s-a lăsat condusă de val, fără să se gândească la principii sau la părerile celor din jur.

@serbanlorena Ca răspuns pentru @marisialupse ♬ sunet original – Serban Lorena
Date statistice

În ceea ce privește căsătoriile pentru intervalul 20-24 pentru soție și soț, cifrele arată că, din 2010 și până în 2022, numărul acestora este în continuă scădere cu ușoare oscilații. Dacă în 2010 existau 13.058 căsătorii în rândul soțiilor cu vârste între 20-24, în 2022 s-a ajuns la 8003. Pentru vârsta soțului și a soției sub 20 de ani, în 2010 existau 572 iar acum doi ani au fost 454. În scădere dar în continuare sunt dete apropiate. Conform Institutului Național de Statistică, între 2010 și 2022 au fost înregistrate peste 100.000 de căsătorii între tineri cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani.

Cu toate acestea, nu doar sectorul 20-24 alege să facă copii. Firește, majoritatea sunt născuți de mame cu vârste de peste 24 de ani, însă există și cazul natalității infantile care vorbește despre un alt fenoment la care România este pe primul loc în Europa (cel puțin în 2021, conform European Data News Hub).

Acesta este și cazul Adelei (nume fictiv) care a născut la 14 ani. Aceasta a făcut o fetiță care acum are 5 ani.

Nu am mai păstrat legătura cu tatăl fetei mele. El nici nu cred că știe că are o fiică. Era mai mare decât mine, cu aproxiamtiv 20 de ani. Eu nu mi-am dat seama că am rămas însărcinată decât foarte târziu, când totul a fost în zadar. Cu toate acestea, mă bucur enorm că o am pe …. (N.R. fiica ei).

 

Tinerii care aleg să se căsătorească după ce au deja copii pot face acest pas din diverse motive. Educația sexuală și accesul la informații despre planificarea familială permit tinerilor să ia decizii informate despre momentul și modul în care vor să aibă copii, reducând astfel presiunea de a se căsători înainte de a întemeia o familie. În plus, stigma socială asociată cu a avea copii în afara căsătoriei s-a redus semnificativ, făcând această opțiune mai puțin controversată.

 Unii tineri pot simți că este important să ofere o atmosferă stabilă și sigură copiilor lor, iar căsătoria poate aduce un sentiment de securitate și unitate în familia lor extinsă. Pentru alții, căsătoria poate fi o expresie a angajamentului lor față de propriul partener și o dorință de a construi împreună un viitor solid pentru întreaga familie.

Cu toate acestea, psihologii menționează importanța luării unei astfel de decizii în momentul în care simt că sunt pregătiți să pornească într-o viață în doi. De asemenea, ei sugerează că este important și să ia orice în calcul când vine vorba de copii. Acesta fiind un demers ireversibil și care implică foarte multă atenție. Tot ei spun că este important și ideal ca părinții să meargă la sesiuni de tratare a tuturor problemelor pe care le au, emoționale, traume șamd. pentru a putea crește un copil cu șanse reduse de suferință pe termen mediu și lung.

Considerentele economice joacă, de asemenea, un rol, deoarece costurile ridicate ale nunților și instabilitatea economică pot descuraja tinerii să se căsătorească imediat, chiar dacă sunt pregătiți să aibă copii. Toate aceste schimbări reflectă modul în care tinerii de astăzi își prioritizează viața personală și profesională, alegând adesea să întemeieze o familie fără a simți nevoia de a oficializa relația prin căsătorie.

Aspectul financiar poate juca un rol semnificativ în decizia tinerilor ajunși părinți de a se căsători. În anul 2022, INSSE înregistra în țara noastră un total de 4855 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste, care au venituri disponibile inferioare pragului de saracie și sunt în stare de deprivare materială sau socială severă (INSSE – Baze de date statistice – TEMPO-Online serii de timp). Cei cu venituri mai scăzute pot găsi în parteneriatul marital o modalitate de a-și uni resursele și de a face față mai ușor cheltuielilor legate de creșterea copiilor și întreținerea unei gospodării. În România, aproximativ 17% din cheltuielile totale ale unei gospodării sunt atribuite creșterii copiiilor (Benefits and wages – Net childcare costs – OECD Data). Prin combinarea veniturilor și resurselor, ei pot construi mai ușor o bază financiară solidă pentru ei și pentru copiii lor.

În cazul Adelei, aceasta a fost sprijinită de un centru de zi unde își putea lăsa fiica ori de câte ori avea nevoie să fie prezentă la liceu pentru cursuri sau în alte locuri pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. Acolo, cea mică era îngrijită de personalul căminului și Adela primea instrucțiuni cum să își îngrijească fetița.

În plus, căsătoria poate fi percepută ca un pas înainte în ceea ce privește maturitatea și responsabilitatea familială. Prin angajamentul lor față de căsătorie, tinerii pot demonstra dorința lor de a oferi un mediu stabil și iubitor pentru copiii lor și de a se implica activ în creșterea și dezvoltarea acestora. Astfel, pentru mulți tineri care au deja copii, căsătoria poate fi un pas firesc în direcția unei familii mai puternice și mai unite.

Spre exemplu, pentru Lorena, cariera sa de creatoare de conținut pe TikTok a  influențat major alegerea ei de a deveni o tânără mămică și de a se maturiza. Viața de familie și maternitatea sunt teme atractive și relevante pentru publicul său, contribuind astfel la creșterea popularității și angajamentului urmăritorilor săi.. În unele cazuri, vedetele și influencerii aleg să împărtășească momente importante din viața personală pentru a crea o conexiune mai autentică cu fanii lor, la fel cum a făcut Lorena, care a anunțat  pe social media că este însărcinată chiar de ziua ei de naștere, când a împlinit 25 de ani.

Imagini de la Nunta Lorenei, difuzate pe Tik-Tok.

@serbanlorena

I-am furat numele

♬ original sound – audios and templates

Alegerea tinerei de a avea copii înainte de căsătorie a reflectat, de asemenea, o abordare mai modernă și flexibilă a relațiilor. Lorena și partenerul ei, la doar câteva luni de relație, au considerat că sunt pregătiți să fie părinți, înainte de a formaliza relația prin căsătorie. Ambii au declarant că sunt stabili financiari și își permit atât să aducă pe lume o ființă, cât și să o poată crește într-un mod efficient. În viziunea lor, organizarea unei nunți este un lucru intim și nu cred în petrecerile mari, cu sute de invitați. Uneori, cuplurile decid să prioritizeze stabilitatea financiară și emoțională înainte de a organiza o nuntă, văzând a avea copii înainte de căsătorie ca un pas practic și natural în evoluția relației lor. De aceea, cei doi tineri au realizat doar cununia civilă, având doar câțiva apropiați alături, în timp ce Lorena purta în burtică fetița sa.

Cu toate acestea, criticile internauților nu au încetat să apară. Iată reacția Lorenei Șerban

@serbanlorena Ca răspuns pentru @Andreea Diana ♬ sunet original – Serban Lorena

În ceea ce privește părerea experților, Adrian Ionescu, sociolog la Institutul de Sociologie al Academiei Române, declară: „un pas bun pentru căsătorie îl reprezintă consilierea premaritală. Nu este suficientă iubirea, așa cum 80% din oameni cred”.

„Este necesar să înțelegem faptul că nu este suficient că ne-am întâlnit persoana pe care o considerăm potrivită pentru o relație. Din păcate, în 2024 predomină foarte mult superficialitatea, atât în relații cât și în dorința de concepere a acestora.

Andreea Stan – masterandă
Concluzie

Multe persoane au reclamat faptul că partenerul/partenera s-a schimbat odată cu semnarea actului. Un astfel de pas schimbă atât statutul în societate cât și în casa comună. Cu toate că, legislativ vorbind, vremurile s-au schimbat în ceea ce privesc privilegiile și îndatoririle, cifrele arată că oamenii preferă să trăiască „în concubinaj”, cu toate că părțile sunt egale în drepturi și obligații.

Reprezintă căsătoria acoperișul sub care te ascunzi când presiunea socială apasă asupra umerilor tăi?

Reprezintă căsnicia o linie moartă pentru relații sau statutul îi face pe oameni să privească lucrurile cu o ușurință nepăsătoare?

autori: Trădații în dragoste – Simona Roșeți și Rareș Vrăbieș

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.