Skip to content

Hai, hai cu trăsioara

Hai, hai cu trăsioara până-n deal la Mărioara

Mărioara este soție de patron a unui bar, găzduit în propria sa curte. Barul din satul Fălcoi este unul dintre spațiile comerciale în care se găsesc jocuri de noroc ca slot-machines, bingo și pariuri sportive. Afacerea are o vechime de aproximat 9 ani, „ca orice afacere, are scopul de a atrage profit”.

Locul atrage clienții în mod recurent, sătenii vin pentru bingo, beau o cafea sau un suc, mai o păcănea, mai o bere, depinde de perioada zilei. Parcă nu merge una fără alta în barul satului. Soția patronului ne asigură că profitul întreprinderii nu iese din urma jocurilor de noroc, că n-au nevoie să-și pună tot satul în cap, când Vasile ia toți banii din casă pentru pariuri sau alte jocuri diavolești. Astfel, familia Țucă implementează jocul responsabil implicit. Dacă vreun sătean pierde sume de 200-300 de lei, li se înapoiază banii. Cei care tind să exagereze sunt îndemnați să se oprească și să plece acasă la ei.

Satul din care face parte Mărioara găzduiește undeva la aproximativ 3.000 de locuitori, astfel conform noii legi cu privire la desființarea spațiilor comerciale cu jocuri de noroc în localitățile sub 15 mii de locuitori, îi vizează în mod direct.

Acestea sunt singurele locuri rămase unde acest serviciu poate fi oferit. În România sunt 318 de orașe, dar nici acelea nu sunt mereu atât de populate. Există abia 150 de localități în toată țara care au 15.000 de locuitori. Satele, de obicei, de-abia ajung la 4.000-5.000 de locuitori. Deși în exemplul nostru, într-un sat mic, legea se aplică inegal… rămâne doar să vedem ce se va întâmpla mai departe. Datele graficului de mai sus le puteți accesa la acest link.

„Păi când s-a dat legea am oprit serviciul. Dacă s-a dat, s-a dat pentru toți, doar că nu-i pentru toți.” Femeia ne mărturisește că în cadrul localului ei s-a oprit activitatea, dar la vecinul de peste drum, magazinul alimentar din sat, încă funcționează. „Nu se știe ce va fi și ce nu va fi. Cred că e o lege dată pentru alegeri”, întrucât aparatele n-au fost luate, ci doar oprite. Ea consideră că nu va fi o lege definitivă, iar inegalitatea care este între persoanele cu tipul acesta de afacere reprezintă neglijență și diferite favoritisme din partea Parlamentului.

Mărioara a preferat totuși să oprească afacerea cu aparate pentru moment și pentru a nu risca o amendă usturătoare (de până la 200.000 de lei) sau o sancțiune mai aspră din partea organelor de control.

Vizualizările de mai sus au fost obținute de pe ONJN– Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (set date) și se poate observa că nu există o proporționalitate clară între numărul de controale, valorile amenzilor și confiscărilor. Deși teoretic un număr mai mare de controale ar putea duce la amenzi și confiscări mai mari, datele arată fluctuații semnificative de la an la an. Acest lucru sugerează că sunt anumiți factori care joacă un rol crucial, precum gravitatea încălcărilor și politicile de aplicare a legii.

Și apoi facem popas la vecinii orășeni…

Dacă la sat am întâlnit o persoană care face parte din categoria proprietarilor de aparate, la oraș am dat de doi flăcăi care obișnuiau să își încerce norocul la aparate sau la pariuri sportive. Marian și Vlad sunt doi studenți care au reușit să scape de această dependență, fie prin voință proprie, fie presați de împrejurimi.

Când vine de la sine…

Marian, student în anul 4, 23 de ani, nu mai joacă de două luni. Înainte, el obișnuia să meargă aproximativ de 3 ori pe săptămână. Acesta intrase în mecanismul de a câștiga din ce în ce mai mult, iar dacă ajungea să obțină sume de 100, 500 de lei, acestea îl nemulțumeau și le juca și pe acelea. În acest ritm, el a început să piardă din ce în ce mai mult. Marian pleca cu gândul de a juca o sumă planificată, dar având bani în portofel îi juca pe toți și mai scotea și de pe card. Și-a dat seama că este dependent când a început să nege acest fapt, afirmă el: „primul stadiu e negarea când ești dependent de o chestie”.

O imagine sugestivă cu niște bacnote de euro.
Fotografie de la Pixabay

Când a câștigat suma de 11.300 de euro s-a simțit cel mai nefericit. În disperarea de ajutor, ne povestește el că podcast-urile au fost inutile pentru el, însă la un simplu search pe Google a găsit campania Joc Responsabil, la care a sunat și a primit consiliere.

Înființată în 2018, asociația Joc Responsabil este un sprijinul persoanelor cu dependențe de jocuri de noroc, cu consiliere gratuită în cadrul primelor 3 ședințe, ce se pot desfășura atât fizic cât și online. Susținătorii principali ai asociației sunt însuși entitățile de pe piața jocurilor de noroc de tip slot-machine (Romslot), din domeniul pariurilor sportive (Romanian Bookmakers) și din cadrul Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc din România (Rebet).

„Chiar mi s-au părut niște hinturi foarte bune discuțiile cu doamna respectivă”, discuția cu specialistul pentru el a reprezentat o bază solidă în decizia de a renunța la slot-machines. Însă e de părere că atunci când ceri ajutorul e necesar să ai cel puțin inițiativa de a renunța, deoarece acesta consideră că poți asculta specialistul în timp ce te joci și pe telefon, în acea oră. Acesta ne mărturisește faptul că acest viciu este unul individualist, „nu-ți vine să mergi cu un prieten și să pierzi de față cu el”.

Acesta descrie cadrul ca fiind ca o altă lume în care nu te poți controla, „fără niciun ceas pe nicăieri ca să te țină cât mai ocupat”. Se știe că angajatele sunt îmbrăcate cât mai sexy și vorbesc cât mai frumos cu tine ca să-ți ofere cea mai mișto atmosferă, pentru a te face să stai cât mai mult. El ne spune că în cazinourile mai mari există instalații de oxigen sau diferite parfumuri, toate cu scopul de a ține jucătorii trezi. O altă ispită în spațiile cazinourilor este reprezentată de cămătari, subliniază Marian: „Nu vrei să te împrumut cu atâta?”.

Când e vorba de constrângere…

Vlad, student în anul 4, 22 de ani, a jucat la pariuri încă din liceu. Tentația a venit în momentul în care un coleg de-al său a câștigat aproximativ 2000 de lei, pariind un singur leu. La început, avea câștiguri mari cu mize mici, de maxim 5 lei. Văzând că banii se câștigă ușor în acest fel, a început să parieze online la o agenție din Anglia.

Cei de la Statista Market Insights ne arată că cele mai frecvente jocuri de noroc la care apelează românii în 2019 erau jocurile de tip Cazino Online, care înregistrau 269.000 de utilizatori, urmând ca pe locul al doilea să fie pariurile sportive cu 204.000 de jucători. Totuși, odată cu trecerea timpului și preferințele utilizatorilor s-au schimbat, deoarece în anul 2023, pariurile sportive devin favoritele românilor. Cu o creștere semnificativă de 133.300 de utilizatori, pariurile sportive ocupă locul 1 în topuri, în timp ce cazinourile online cresc doar cu 52.000 de jucători și cad astfel pe locul al 2-lea.

O imagine sugestivă cu niște cărți de joc, zaruri și chips-uri de poker.
Fotografie de la Pixabay

Vlad găsise un tip de pariuri (pe cartonașe galbene), unde a făcut strategii și din care a reușit să strângă aproximativ 20.000 de lei. Începuse chiar și să discute cu un youtuber român cunoscut în acest domeniu. Dar, mai apoi, fără să știe că regulamentul se modificase, s-a aruncat cu 15.000 de lei într-un pariu în care a pierdut suma. În încercarea de a recupera banii a pariat mai mult, de data aceasta la tenis. „Aveam șanse de 1% să pierd biletul, dar favorita la acea perioadă, locul 1 mondial, a reușit să piardă cu o adversară de pe locul 200.” La scurt timp după acest incident, Vlad a încercat timp de o lună alte jocuri de noroc, de tip păcănele, ruletă sau Blackjack, dar fără un rezultat pozitiv.

Toate pagubele suferite l-au adus pe Vlad în culmea depresiei. Cu toate acestea, nici acest moment dificil al vieții sale nu l-a făcut să se lase de pariat, așa că odată cu începerea Champions League-ului de la fotbal, a reînceput și Vlad să parieze: „Am simțit că e șansa mea și că trebuie să îmi reclădesc imperiul.”

Investind ore întregi făcând tactici, urmate de ore petrecute pariind (ajungând chiar până la 8 ore pe zi), i-au adus lui Vlad o șansă de reușită de 80%. Cu 25.000 de lei câștigați mizând pe lovituri de începere, Vlad a început să fie blocat de casele de pariuri, atât pe conturile sale, cât și de pe ale prietenilor. „Nu contează că eram pe telefon sau pe laptop, mă blocau continuu. Odată au blocat contul unui prieten doar pentru că era din același oraș cu mine.”

În 2020, un studiu realizat de Gambling Commission din Marea Britanie vine cu un eșantion reprezentativ la nivel național de aproximativ 8.000 de adulți în vârstă de 18 ani și peste. Aproximativ 4.000 de respondenți au luat parte la cel puțin o formă de jocuri de noroc online în „ultimele patru săptămâni”. Se poate observa că și în acest caz, telefonul este cel mai popular dispozitiv utilizat atât în rândul femeilor cât și al bărbaților (set date). Acest lucru este datorat faptului că telefoanele mobile permit utilizatorilor să joace sau să parieze de oriunde, fie că sunt acasă, la serviciu sau în deplasare.

O imagine sugestivă cu eroare la autentificarea în cont.
Imagine de Markus Spiske on Unsplash

Vlad consideră că apogeul „carierei” sale de gambler a fost în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, în anul 2022, când ajunsese să mizeze și sume de 15.000 de lei pe un bilet. „Cei de la BCR au avut o campanie în care dacă te aflai în primii 10 oameni din țară cu cea mai mare sumă cheltuită într-o perioadă stabilită de ei, în cazul acesta 2 luni, primeai o sumă de bani cadou. Eu am fost unul dintre ei.” Până când, în semifinale, s-a trezit cu conturile închise la 5 case de pariuri și cu o sumă de aproximativ 13.000 de euro lipsă, alături de un mesaj care îl informa că suma a mers spre Guvernul României.

Cu toate acestea, Vlad încă nu ar fi renunțat: „Nu voiam încă să mă las, dar m-au obligat.” Acum, de fiecare dată când încearcă să creeze un cont la o casă de pariuri, contul este închis în maxim 30 de minute, el fiind suspectat de fraudă.

Să merite oare tot acest timp investit în descoperirea unor tactici, analizarea meciurilor și modului în care funcționează pariurile cu scopul poate de a face un venit nesigur în plus? Am decis să discutăm cu un specialist despre dependență și despre cum am putea ajuta pe cineva care se confruntă cu una. Iată ce ne-a zis:

Procesul pe care îl au de parcurs persoanele care se confruntă cu o dependență poate fi unul anevoios… nu are rost să negăm asta, dar e unul care te poate apropia de o viață cu mai mult sens. Unul din cele mai dificile lucruri în a confrunta o dependență e faptul că asta implică poate mai multe  schimbări majore decât ne-am gândi inițial.

Ce poate ajuta în acest proces este, în primul rând, să cerem ajutor. Într-un proces terapeutic, putem găsi acele lucruri care fac să merite efortul, să ne conectăm și reconectăm cu ce e cu adevărat important pentru persoana în cauză, iar apoi să abordăm problema pas cu pas, concentrându-ne pe modalități de reducere graduală a dependenței.

-Psiholog Șerban Bobos

Dacă ești sau cunoști o persoană în cazul lui Marian, al lui Vlad sau chiar un caz mai serios, ține minte că dependențele pot fi niște probleme grave, așa că încurajăm vizitarea unui specialist fără nicio reținere. Pentru că dacă e să ne amintim cum zicea și bătrâna din Moara cu noroc:

„Omul să fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face fericit.”

-Ioan Slavici

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.