,,Îmi pare rău, nu pot, lucrez azi.”
Dacă și tu te regăsești în această frază, te invit să rămâi până la final. Într-o lume a consumerismului, unii dintre studenți sunt nevoiți să lucreze în timpul facultății. Această realitate este provocatoare, deoarece timpul nu este cel mai bun prieten în această perioadă. Ei se găsesc într-o alergare continuă între cursuri, seminarii și munca pe care o au, fără a mai adăuga și temele, învățatul și timpul liber. Acest articol își propune să afle câți tineri se află în această situație și cum se descurcă.
Povestea Binacăi
În orașele universitare, găsești mulți tineri ca Bianca. Ea a venit din Galați în Cluj-Napoca pentru facultate și s-a trezit că trebuie să muncească full-time la McDonald’s ca să-și permită chiria și viața de zi cu zi. Bianca face față cu greu să își împartă timpul între orele de curs, serviciu și momentele de relaxare.
Dimineața, e pe fuga la cursuri, apoi, după-amiaza și seara, se transformă într-un trainer de echipă la McDonald’s, ajutându-și colegii și lucrând din greu pentru a menține ordinea în restaurant. Dar nu uită nici de sine: găsește timp pentru a ieși cu prietenii în oraș sau pentru a se relaxa în parc.
Bianca e un exemplu de perseverență pentru toți tinerii care se străduiesc să echilibreze școala, munca și timpul liber. Cu fiecare zi care trece, ea arată că poți reuși cu voință și dedicare, indiferent de obstacolele întâlnite.
Studenți precum Bianca, întâlnim la tot pasul. Nicoleta, este colegă la muncă cu Bianca, ea are puțin mai mult noroc, deoarece locuiește cu părinții și lucrează doar part-time. Eduard locuiește la cămin, așadar costurile lui sunt puțin mai reduse, dar după cum spune Edi, ,,Clujul e scump!”, așa că un job part-time ca și ospătar îi este necessar. Lucia muncește tot part-time, dar e mai mult decăt suficient aflăm din interviul ei, deoarece medicina dentară nu e tocmai ușoară.
Am vrut să vedem cât la sută din tinerii studenți din România sunt angajați, așadar prezenți în piața muncii. Astfel, am descoperit articolul publicat de EuroStat și am preluat baza de date pe care se realizează studiul. Prelucrând datele am reușit să creem o vizualizare de tip hartă pentru o mai bună înțelegere a situației tinerilor din piața muncii la nivel European. Conform vizualizării noastre, se poate observa că la nivelul României din eșantionul de 35440 de tineri pe care s-a realizat studiul la nivel European doar 2,03 % sunt angajați aflându-ne pe ultimul loc în clasamentul European. La polul opus se află Olanda cu un procent de 69,77% de tineri angajați.
Date despre Situația Studenților Muncitori
Bilc Simona, HR McDonald’s Mănăștur, a subliniat fluctuația considerabilă a tinerilor angajați: „Observăm o fluctuație considerabilă în rândul tinerilor angajați. Foarte mulți tineri vin să lucreze cu noi, însă majoritatea nu stau mult timp. Media de ședere este undeva în jur de cinci luni. Există, desigur, excepții – unii tineri stau ani de zile, în timp ce alții pleacă după primele două săptămâni. Este surprinzător și încurajator să vezi tineri dornici să muncească, dar în același timp este și ușor trist să realizezi cât de tineri sunt. De exemplu, cel mai tânăr angajat al nostru are acum 16 ani, împliniți de doar câteva luni. Avem chiar și copii de 15 ani care vin la interviuri.”
Năsăudean Ioana, HR Instore INDITEX, a menționat atât avantajele cât și provocările angajării tinerilor: „Angajarea tinerilor în sectorul de retail are atât avantaje, cât și provocări. Pe de o parte, tinerii vin cu un val de energie, entuziasm și adaptabilitate. De asemenea, sunt adesea mai confortabili cu tehnologia, ceea ce poate fi un avantaj într-un mediu de retail modern. Pe de altă parte, tinerii angajați tind să aibă o rată de retenție mai scăzută. Mulți dintre ei folosesc aceste locuri de muncă ca o etapă temporară înainte de a-și continua studiile sau de a căuta oportunități în alte domenii, iar cerințele speciale de orar fac dificilă umplerea unui program cu toate turele acoperite.” Cu alte cuvinte, studenții reprezintă pentru companii, mână de lucru, atat cu avantaje cât și dezavantaje.
Sprijinul Financiar al Studenților
Un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro arată că aproape jumătate dintre studenți vor fi sprijiniți financiar de către familie în timpul studiilor universitare. Cu toate acestea, pe lângă studenții care sunt sprijiniți financiar sau care lucrează, există și o cohortă semnificativă de tineri între 15 și 24 de ani care nu sunt angajați. Potrivit datelor recente privind rata șomajului în rândul tinerilor, se observă că un procent considerabil dintre aceștia nu sunt implicați activ în forța de muncă, fie din cauza lipsei de oportunități, fie din alte motive. Este important să înțelegem această dinamică și impactul ei asupra societății în ansamblu.
În continuare fiind conștienți că tinerii studenți sunt orientați majoritar către un job part-time, am realizat cu ajutorul bazei de date pusă la dispoziție de platforma Eurostat prima vizualizare de tip „Bar Chart” din dashboard-ul de mai sus. Am exclus din datele preluate țările Munte-Negru, Macedonia și Marea Britanie, deoarece datele cu privire la aceste țări nu erau disponibile și am aplicat un filtru cu privire la an, pentru a fi cât mai aproape de prezent. Astfel, se poate observa faptul că doar 4% din tinerii români sunt angajați la un job part-time. Interesant, dar de așteptat este faptul că la polul opus se află din nou Olanda cu o rată de 56,8% de tineri angajați la un job part-time.
Am continuat să vedem povestea tinerilor din România pe piața muncii și am realizat a doua vizualizare cu ajutorul bazei de date. Am aplicat filtre pe vârsta, țară și nivel de educație astfel, să putem observa rezultatele cu privire la tinerii din intervalul de vârsta 15-29 de ani, din Romania și cu un nivel ridicat de educație. Astfel putem observa că anul 2014 reprezintă punctul cu cea mai mare rată iar anul 2019 fiind anul cu cel mai mic procent cu privire la tinerii din cadre educaționale prezenți în piața muncii.
Articolul a fost realizat de studenții: Tivadar Ciprian-Gabriel, Todoruț Antonia-Maria.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.