În ziua de azi gaming-ul reprezintă componentă importantă din viața multor persoane, deși poate acest lucru suna destul de „tabu” acum 10-15 ani, în prezent majoritatea oamenilor au o tangeță cu jocurile video într-un mod sau altul. Într-adevăr, nu toată lumea investește bani într-un computer personal sau își cumpără ultimele modele de console pentru a se juca jocuri video, dar în vremurile actuale majoritatea oamenilor dețin un smartphone, care este suficient pentru a rula o mulțime de jocuri și pentru a te introduce în lumea jocurilor video.
Asta înseamnă că și bunicii tăi pasionați de Candy Crush sunt gameri? Conform dicționarului limbii engleze, prin cuvântul „gamer” înțelegem următorul lucru: „o persoană care joacă jocuri video sau participă la jocuri de rol.”. Practic da, bunicii tăi pot fi considerați gameri. Deși poate acest lucru te amuză, vremurile în care ne imaginam că un gamer este o persoană introvertită cu ochelari care nu iese din casă și stă toată ziua cu ochii în ecran, nu mai reprezintă realitatea. Conform site-ului Whats the big data există aproximativ 3.22 miliarde de gameri in prezent, adică 40% din totalitatea oamenilor de pe glob. Acum că am reușit să aflăm cât de popular este de fapt gaming-ul în prezent, trebuie să reușim și să catalogăm aceste tipuri de jucători.
Alexandru Blaj, un tânăr de 20 de ani care locuiește în Cluj-Napoca, vede gaming-ul ca pe o pasiune încă de la 7 ani, petrecând în jur de 5 ore pe zi jucandu-se diverse feluri de jocuri și cheltuind sume considerabile pe jocuri și echipament. „De când mi-am construit PC-ul acum 7 ani, am cheltuit undeva la 1500 euro pe jocuri, echipament și cam orice ține de asta”, a dezvăluit acesta. În prezent, prețul unui sistem performant de gaming se ridică la câteva mii de euro, în funcție de jocurile pe care intenționezi să le joci, doar prețul perifericelor adunate începând de la 200 euro.
Totuși, ținând cont de timpul și banii alocați, tânărul nu dorește să ducă acest hobby la nivelul următor. „Nu am monetizat activitatea asta și sincer nu intenționez să o fac neapărat, prefer să rămână o formă de relaxare și entertainment”, a spus Alexandru, care crede și ca Esports-urile sunt totuși o formă bună de entertainment pentru pasionați și nu numai.
Tânărul se identifică ca un gamer de tip hardcore preferând jocurile video de tip RPG și MMORPG, iar printre jocurile lui favorite se numără League of Legends, Sekiro: Shadows die twice, Ori and the Will of the Wisps, Kingdom Rush sau Noita. Prin urmare, Alexandru găsește satisfacție în jocurile cu dificultate ridicată pe care le joacă, acordând mult efort și dedicație în trecerea misiunilor, nu doar principale pentru a avansa în poveste, cât și pe cele de tip side quest și toate challenge-urile pe care jocul le oferă, pentru o experiența cât mai completă a acestuia.
Eirik Arnesen este un bărbat norvegian de 34 de ani, pasionat de jocuri video încă din copilărie. „Am început să ma joc jocuri video destul de devreme, cred că aveam 6 sau 7 ani când am primit de crăciun primul meu Playstation”. Spre deosebire de Alexandru, Eirik este mai mult un casual gamer, deși multe din jocurile pe care le-a jucat, se regăsesc pe lista amândurora.„Îmi place să experimentez tot felul de jocuri, să interacționez cu lumea din joc, să aflu povestea”. „ Nu sunt neapărat pasionat să îndeplinesc cât mai multe achievement-uri din jocurile pe care mă joc sau să mă joc pe cele mai grele dificultăți, în mare mă joc pentru poveste”. Deși Eirik nu are foarte mult timp liber pentru a se juca jocuri video, acest hobby rămăne o parte importantă din viața lui, pentru care își alocă cel puțin câteva ore pe săptâmănă.
IRedSeven este un YouTuber și Streamer cu peste 17.000 de urmăritori care și-a transformat pasiunea pentru gaming într-o sursă ce îi generează venit. IRedSeven este un gamer „veteran”, care a văzut o evoluție a acestei industrii încă de la începuturile ei până în prezent. „Mă joc jocuri video de mai bine de 20 de ani, am început în 2000-2001 cred, atunci m-am jucat pentru prima oară acasă la un prieten Tomb Raider, am rămas uimit de grafică și de cât de bine mergea jocul”. IRedSeven și-a început cariera de Youtuber și Streamer în urmă cu câțiva ani, cu o serie mai nișată de jocuri video și anume survival hardcore. „Când mi-am început această activitate pe internet am vrut să rămân cât mai autentic și să fac ceea ce îmi place. Deși poate mă jucam doar un anumit tip de jocuri, mai puțin populare, cum ar fi DayZ sau Escape from Tarkov, faptul că am fost persistent și nu m-am oprit m-a ajutat să ajung unde sunt azi”.
Cu ajutorul unui set de date, am realizat o vizualizare care să ilustreze cele mai vândute jocuri, iar printre acestea se regăsesc nume clasice ale gaming-ului modern, cu ultimul și cel mai de succes joc al seriei Grand Theft Auto în fruntea listei, care a vândut peste 76 milioane de unități în perioada între 2008 și 2020. GTA 5, lansat în 2013, a reunit să întreacă până și Minecraft (lansat în 2009), poate cel mai cunoscut și apreciat joc al tuturor timpurilor. Cel din urmă reprezintă pentru mulți gameri, indiferent de tipologie, jocul copilăriei sau al adolescenței, un pilon în gaming-ul modern. „Ne strângeam aproape în fiecare seară pe un server să progresăm la lumea noastră, unii minau, alții construiam, dar orele alea petrecute în Minecraft erau ca și o evadare din lumea normală, deși aveam toți vreo 9-10 ani”, își amintește Alexandru. Bineînțeles, prezența clasicului shooter CS:GO (lansat în 2012) este indiscutabilă, considerând faptul că este unul dintre cele mai jucate jocuri de acest gen din toate timpurile și în jurul căruia se organizează cele mai cunoscute campionate de Esports. Consola Wii a revoluționat jocurile pe consolă, aducând cu aceasta și câteva nume clasice de jocuri, Mario Kart Wii și Wii Sports, lucru care sugerează nivelul de succes pe care consola de la Nintendo a avut-o reușind să vândă un număr așa de mare de titluri care se pot juca exclusiv pe Wii. PUBG este pionierul modului de joc Battle Royale, care a revoluționat gaming-ul din ultimii ani și cu ajutorul căruia au cunoscut un succes răsunător și alte jocuri shooter de acest gen precum Fortnite sau Call of Duty Warzone.
La nivel global, conform unui set de date privind cele mai jucate jocuri din fiecare țară în anul 2017, se disting o serie diversificată de jocuri clasice și nu numai, atât pentru jucătorii pe console de jocuri, cât și pentru gamerii de pe PC. Astfel, nume consacrate Precum seria FIFA, domină în continuare în multe din statele lumii, în special în țările din Africa, din America de Sud și în Regatul Unit sau chiar Italia, unde fotbalul joacă un rol semnificativ în cultura locală. FIFA este și unul dintre cele mai renumite nume din Esports, fiind organizate numeroase campionate, în foarte multe țări. „În momentul de față locuiesc și lucrez în Italia, unde oamenii se nasc cu pasiunea pentru fotbal și majoritatea au jucat cel puțin o dată în viața lor FIFA, indiferent de vârstă, dacă nu chiar care au participat la concursuri, sau obisnuiesc să facă din acest joc un context de socializare și divertisment cu prietenii” a spus Eirik, 34.
Jocurile RPG și MMORPG rămân, până în prezent, printre cele mai jucate genre-uri, mai ales la nivel competitiv, iar League of Legends și Dota 2 își păstrează titlurile de jocuri care au definit acest gen în mod incontestabil. Deși a fost lansat în 2009, League of Legends se menține drept unul dintre cele mai jucate jocuri, cu peste 150 de milioane de jucători activi, fiind și cel mai jucat joc mai ales în țări din America de Sud și Europa, conform vizualizării. „Am început să joc Lol de pe la 10 ani, pe un PC slab, dar jocul mergea bine pentru că nu cerea foarte mult. De atunci am schimbat multe jocuri și chiar calculatoare și pentru mine a rămas aceeași pasiune, jucandu-ma încă zilnic aproape”, a spus Alexandru, care joacă League of Legends la nivel competitiv. „Nu mă miră faptul că încă și-au pastrat fanii chiar dupa mulți ani de la lansare, pentru că, jocurile de genul ăsta, ca și Lol sau Dota, dacă te prind când ești mic și crești jucandu-te, pasiunea rămâne, mai ales dacă ești un jucător căruia îi plac challenge-urile”, a mai adăugat acesta.
Este evident faptul că de-a lungul timpului pasiunea gamerilor s-a axat nu doar pe jocurile pe care deja le jucau în mod regulat, dar și pe noile titluri care apăreau pe piață. Fie că era vorba despre jocuri inovative, precum Overwatch, care în anul 2017, după lansarea din 2016, era cel mai jucat joc atât în Canada, cât și în țări din Asia de Est. Lansări noi de la serii deja renumite precum Call of Duty sau Battlefield au atras mereu pasionații genului shooter, nerabdători să vadă ce au de oferit noile titluri, astfel, jocuri precum Call of Duty: Infinite Warfare sau Battlefield 1, lansate în apropierea anului respectiv, erau deja cele mai jucate jocuri în mai multe țări de pe toate continentele. “Țin minte că ieșeam cu prietenii și unul dintre principalele subiecte când vorbeam de jocuri era ultimul joc care aparuse sau urma să apară de la Call of Duty, nu contează ca deja jucasem mai multe înainte, noi tot eram curioși de următorul și deja ne gândeam cum să ni-l cumpărăm”, a dezvăluit IRedSeven, Youtuber și streamer.
După cum sugerează vizualizarea realizată cu ajutorul unui set de date, Steam este într-o continuă creștere și este de asemenea cea mai mare platformă de distribuție digitală a jocurilor video. În ziua de azi, majoritatea pasionaților de jocuri au un cont de Steam unde dețin cel puțin câteva jocuri. „Folosesc Steam încă din 2009, probabil de când a apărut Team Fortress 2, și de atunci am tot început să adaug jocuri la colecție. În momentul actual am undeva la 150 de jocuri” ne spune Eirik. Deși există și alte platforme cum ar fi Origins sau Epic Games, mulți dintre gameri s-au familiarizat cu interfața simplă și prietenoasă a Steam-ului, lucru care îi face cu greu să cumpere jocuri din altă parte. “Nu cred că Steam are o competiție reală, cel puțin eu aleg să cumpăr jocuri de aici chiar dacă în altă parte le găsesc reduse la preț. Nu văd cum ai putea îmbunătăți o platformă de acest gen încât să atragi utilizatori noi, nu este de mirare că mai toate jocurile ce apar se lansează pe Steam. Chiar și Epic Games care oferă jocuri gratis săptămânal nu se ridică la același nivel” ne împărtășește IRedSeven, un gamer care a transformat pasiunea de a te juca într-un job.
O industrie aflată în continuă evoluție, gaming-ul a ajuns la un nivel așa de avansat din multe puncte de vedere, jucătorii având posibilitatea să joace o gamă largă de jocuri în VR, cu grafici de calitate superioară și să folosească gesturi din controller pentru a reda o experiență cât mai imersivă. Evoluția acestei industrii se poate conștientiza și mai bine atunci când ne uităm în trecut și vedem de unde a plecat totul, de la mici dispozitive cu jocuri pixelate, iar copiii care dețineau astfel de dispozitive erau considerați „cool”. Indiferent de cum va arată viitorul în industria gaming-ului și cât de mult vor evolua lucrurile de aici, un lucru este cert: once a gamer, always a gamer.
Articol realizat de Vlaic Narcis și Roșca Mircea
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.