Introducere
E mijlocul verii. Afară e o caniculă de îți vine să te bagi în frigider iar tu stai în fața computerului cu un ventilator care îți bate direct în față. Te antrenezi. O faci deja de peste câteva ore, dar nu te oprești pentru că mai ai mult până să ajungi la performanța prietenilor tăi care joacă deja în campionate de amatori la nivel local. Sună cunoscut?
Aceasta este povestea milioanelor de tineri care își doresc să ajungă la un nivel profesionist în industria sporturilor electronice. O industrie care a căpătat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani și care a reușit să transforme serile de gaming simple în adevărate sesiuni competitive. Ceea ce a început ca simple turnee între prieteni sau așa numitele LAN party-uri s-au transformat în evenimente de amploare la care iau parte milioane de oameni, care participă sau urmăresc acest gen de competiții.
Povestea lui Răzvan

Astfel de oameni sunt peste tot, oameni care joacă competitiv și care vor să ajungă la un nivel cât mai înalt în industrie pentru a concura împotriva jucătorilor profesioniști. Aceasta este si povestea lui Răzvan Cîndea, unul dintre actualii editori video ai echipei Nexus Gaming, una dintre cele mai cunoscute echipele profesioniste de Counter-Strike:Global Offensive din România.
Totul a început în clasa a VI-a când acesta a deschis pentru prima data jocul și a intrat într-un meci alături de colegii săi de clasă. Un an mai târziu acesta a participat la primul campionat major de CSGO organizat în România, la Cluj Napoca. Experiența sa a fost una plăcuta iar acolo acesta s-a făcut remarcat prin stilul său de joc și prin modul în care reușea să își înfrângă inamicii. Au urmat apoi zeci de ore de antrenament alături de prietenii și coechipierii săi cu care avea să împărtășească multe momente de glorie.
Când l-am întrebat pe Răzvan de ce nu a continuat în cariera sa de jucător, acesta ne-a explicat cum în România genul acesta de activitate nu este văzută ca o oportunitate pentru a-ți forma o carieră serioasă. Vârsta sa, sfaturile părinților și dorința de a-și continua studiile, au fost principalii factori în retragerea sa de pe scena jucătorilor de CSGO.
Am vrut să vedem dacă vârsta reprezintă într-adevăr o caracteristică importantă în evoluția careirei unui jucător de e-sports. Astfel am ales să analizăm vârsta jucătorilor și am realizat faptul că, cei mai mulți jucători din Top 1000 la nivel mondial au vârsta de 28 de ani. Interesant de observat a fost că, câștigurile cele mai mari le au jucătorii cu vârsta de 25 de ani. Cei mai tineri jucători fiind de 16 ani iar cei mai în vârstă de 42 de ani.
E-sports în România
În România, au avut loc diverse evenimente importante în industria de gaming, cu implicarea unor companii de prestigiu. Printre cele mai cunoscute se numără competițiile DreamHack, organizate de compania suedeză cu același nume, care au avut loc în București și Cluj-Napoca. De asemenea, compania românească PGL a organizat competiții notabile, în special în domeniul Counter-Strike, atât în România, cât și în alte țări și continente. PGL a fost recunoscută ca fiind prima ligă importantă de Counter-Strike din Balcani, în anii de început ai răspândirii internetului în România.
Cu toate acestea, nu toate evenimentele au avut un succes pe măsura așteptărilor. De exemplu, DreamHack s-a retras din România după organizarea unor evenimente semnificative în scena de e-sports, care nu s-au desfășurat conform așteptărilor. În ceea ce privește PGL, aceasta organizează în prezent evenimente “closed” în România, adică se ocupă de producția video pentru streaming-ul online și de organizarea propriu-zisă a evenimentului, dar accesul publicului în format LAN nu este permis.
Totuși, în România au continuat să se desfășoare alte evenimente de e-sports organizate de companii locale, precum Digital Crusade și Romanian eSports League. Bucharest Gaming Week, care a debutat în 2018, Gaming Marathon din 2021, Digital Crusade din 2022 și European Nations Cup 2021 sunt doar câteva exemple. Aceste evenimente se concentrează în principal pe competițiile de Counter-Strike: Global Offensive, dar durata lor a crescut, ajungând până la 5 zile, facilitând astfel accesul altor comunități la competițiile internaționale.
România este un vector important în piața e-sports la nivel global iar acest lucru se datorează in principal companiei românești PGL care organizează diferite competiții atât la nivel național cât și internațional. Cel mai notabil eveniment fiind The International 2021, campionatul mondial de Dota 2, care a avut loc în București în 2021 și a fost organizat de Valve și PGL. Acest eveniment a fost cel mai mare și mai grandios din istoria e-sports-ului în România, cu premii totale de 40 de milioane de dolari. Finala a fost urmărită de peste 2,7 milioane de spectatori unici, iar în total, evenimentul a înregistrat peste 100 de milioane de ore vizionate conform eSports Charts.
Povestea lui Alex

Un alt jucător, care de la o simplă pasiune și distracție față de gaming, a adoptat în pandemie un altfel stil de viață, antrenându-se minim 5 ore pe zi, uneori ajungand și la 75 ore pe săptămână. Alex Dumănescu a fost un participant în numeroase competiții, majoritatea pe perioada pandemiei de COVID-19, evenimentele s-au desfășurat prioritar în mediul online. A participat în competiții de tip LAN party, ComiCon, dar și Digital Crusade, unde susține că a fost destul de stresant fiind acasă, și nu prezent fizic în acea atmosferă.
A fost MVP-ul echipei, și caștigător al celui de al doilea turneu WERTY. Pe lângă aceste reușite aceste a participat și la concursuri de amatori organizate de facultățile din Cluj, unde a reușit să se clasifice în Top 4 sau Top 5. Atmosfera reprezintă un factor important în timpul unui meci competitiv. Alex a realizat că, cu cât lumea e mai obișnuită și prietenoasă, cu atât atmosfera va fi una relaxantă, dar la fel de serioasă. În general discuțiile din cadrul acestui tip de competiții sunt despre joc, orice rundă pierdută sau orice greșeală fiind un motiv de a schimba cu totul atmosfera. Vorbind despre această industrie la nivel național, Alex consideră că industria E-Sports din România este mult mai puțin dezvoltată față de alte țări din Europa, în schimb, numărul de jucători este într-o mare creștere, fiind mai motivați de rezultatele puținilor jucători de top din România, recunoscuți la scară largă (Mihai „iM” Ivan- care a reușit să ajungă în finala celui mai mare campionat de Counter-Strike anul acesta). Cu toate acestea, lumea începe ușor, ușor să investească, fiind o industrie în creștere care poate da roade pe viitor și în România.
După ce am vorbit cu Alex, am decis să ne interesăm de câștigurile totale ale jucătorilor în funcție de țara din care fac parte. Am observat că, China are cele mai mari câștiguri aporximativ 147 de milioane de dolari, având și cel mai mare număr de jucători și anume 203. De precizat este faptul că, pe site sunt prezenți Top 1000 al jucătorilor de la nivel global. În urma acestei vizualizări am reușit să aflăm că Romania are câștiguri de aproximativ 2.6 milioane de dolari fiind prezenți doar 2 jucători în Top 1000 la nivel global.
E-sports la nivel global
În primul rând, când vine vorba de urmăritorii din industria de E-Sports, conform unui raport realizat de Statista la nivel global, în anul 2022 se numărau 532 de milioane de urmăritori dintre care 261.9 de milioane sunt reprezentați de „E-Sports enthusiasts” (persoane care vizionează frecvent acest tip de competiții) iar 270,9 de milioane sunt reprezentați de urmăritori ocazionali.
La nivel global China ocupă locul 1 când discutăm despre câștigurile din această industrie cu un capital de 383.4 milioane de dolari, conform unei statistici publicate pe site-ul celor de la Statista, fiind urmată de Statele Unite ale Americii cu 282.1 milioane de dolari. La nivel european în vârful clasamentului se află Germania cu venituri de 83.01 milioane de dolari urmată de Regatul unit cu 43.33 milioane de dolari. Confrom aceeași statistici capitalul pieței E-Sports din România este de 4.26 milioane de dolari.
În ultimul rând, cei mai importanți pioni ai acestei industrii sunt jucătorii profesioniști. Astfel, confrom unei liste realizate de site-ul Esports jucătorul cu cel mai mare câștig din această industrie este „Johan Sundstein” din Danemarca cu un câștig de 7.2 milioane de dolari fiind urmat de „JerAx” din Finlanda cu un câștig de 6.48 milioane de dolari și „ana” din Australia cu 6 milioane de dolari. România este reprezentată de jucătorul „w33” care ocupă locul 37 global cu un câștig de 2.2 milioane de dolari.
Povestea lui Carmen

Carmen Grama este managerul unei echipe de Esports de nivel amator denumită „Amaterasu” din Spania. Ea este studentă la Universitatea „Rovira i Virgili” din Salou, Tarragona și în cadrul lucrării sale de licență a dat startul acestui proiect. Așadar, am întrebat-o câteva dintre curiozitățile noastre cu privire la industria E-Sports din Spania pentru a putea obține un reper pe care îl putem compara cu România.
În Spania, sau chiar Europa, nu sunt comunități de e-sports sau gaming atât de mari precum în America, sau chiar Asia, deși această industrie începe să fie mult mai recunoscută. Cele mai mari comunități se impart în cele vorbitoare de engleză, și cele vorbitoare de spaniolă (Spania și America Latină). Una dintre diferențele pe care Carmen ne-o mărturisește este faptul că, există o mai mare preferință a organizatorilor de ligi si campionate către echipele din America (majoritatea evenimentelor de e-sports sunt desfășurate acolo), de aceea în Spania (cu ajutorul Americii Latine), industria s-a dezvoltat mai mult național prin mici evenimente sau competiții cu diverse premii. Chiar dacă este un parteneriat între Spania și America Latină, există evenimente și cu alte țări europene precum Franța, Olanda, Italia, Germania sau chiar România, adică Spania este implicată și în ligi europene, dar și mondiale.
Carmen activează în lumea e-sports de aproximativ 4 ani și recunoaște că, la început jocurile video erau considerate și în Spania o pierdere de timp, în comparație cu alte sporturi precum fotbalul sau baschetul. Deși începutul a fost mai dificil ea a observat că în prezent această industrie a devenit mult mai apreciată, iar a fi jucător profesionist devine o profesie serioasă pe zi ce trece.
Din experiența sa personală, Carmen consideră că un prim obstacol pe care îl întâmpină jucătorii la început de drum, amatori, sau chiar cei foarte buni, este găsirea unei echipe. Jucătorilor le este greu să fie acceptați într-un club, iar dacă au noroc să fie acceptați, va fi un club de amatori, la început de drum. Însă, globalizarea este un avantaj în lumea e-sportului, și al comunității acesteia, pentru că nu este nevoie de prezență fizică, totul putând fi realizat de acasă. Din punctul de vedere al unui club, este greu să găsești jucători, mai ales dacă ești la început de drum, pentru că este greu să te vinzi, neavând vizibilitate aproape deloc.
Șansa de a deveni un jucător profesionist la o echipă mare, indiferent de joc, este foarte mică, astfel încât, pasionații de gaming ori ajung să se joace ca hobby, pe lângă jobul de zi cu zi din viața reală, ori dacă chiar sunt interesați de această industrie, ajung pe gametesting sau chiar development de jocuri.
Din punct de vedere amator, Carmen și echipa sa și-au finanțat proiectul de licență pe banii din buzunarul lor, începând de la 0. Există o șansă de a găsi potențiali investitori, dar este una foarte mica, procesul fiind foarte complicat. Mulți investitori nu investesc în gaming, pentru că nu văd o siguranță în viitorul acestuia. Aceștia au colaborat cu diferite companii sau firme, reușind să facă o sesiune foto profesională pentru prezentarea echipei, vorbind cu un studio, prezentându-și proiectul, în schimbul vizibilității studioului pe paginile lor de social media. Au realizat și o activitate de teambuilding, în care au reușit să facă un parteneriat cu firma respective, primind un discount, în schimbul unor promoții. O parte din echipament, precum camerele de filmat, microfoanele, luminile sau trepiedele au fost împrumutate de la facultate, ei cheltuind aproximativ 300 euro pentru restul proiectului. Tot în cadrul facultății au reușit să folosească platoul de televiziune, pentru finalul proiectului, un showmatch.
În ultimul rând, după conversația noastră cu Carmen, am vrut să observăm care sunt principalele jocuri care domină această industrie. Așadar în urma analizei setului de date(2), am constatat că, Dota 2 are cel mai mare număr de competiții organizate, având și cele mai multe câștiguri, aproximativ 255 de milioane de dolari. Predominant regăsim și Counter Strike Global Offensive și Fortnite, dar și League of Legends și Valorant.
Concluzie
Industria eSports a cunoscut o dezvoltare impresionantă atât la nivel global, cât și în România. Competițiile de gaming au captivat atenția pasionaților și au adus faimă și oportunități financiare jucătorilor profesioniști. Cu toate acestea, există și riscuri asociate, precum afecțiuni medicale și probleme legate de stres și burnout. Cu eforturi concentrate în protejarea jucătorilor și promovarea unui mediu sănătos, industria eSports poate continua să crească și să ofere o experiență captivantă pentru comunitatea globală a jocurilor video.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.