Modul în care oamenii se raportează la jocurile de noroc variază – poate fi un mod inocent de a petrece timpul, o distracție spontană sau un viciu ce acaparează viața individului. Ca o noutate a ultimelor decenii în ceea ce privește jocurile de noroc apare posibilitatea de a le practica din confortul propriei case, prin servicii de online gambling, departe atât de ochii celor ce judecă, dar, totodată, și de compania celorlalți jucători.
Anul 2020 a fost un an plin de evenimente, chiar și pentru fanii jocurilor de noroc. Acestea au continuat să-și desfășoare activitatea în același timp cu toate lucrurile care se întâmplau în lume. Pe perioada pandemiei, activitățile ce țin de pariuri nu și-au oprit activitatea și au continuat și în mediul online.
Având posibilitatea de a juca și paria online, o bună parte dintre pasionații de jocuri de noroc se orientează înspre această variantă. Conform European Gambling and Betting Association, în anul 2020, Suedia a fost țara cu cea mai multă activitate online în legătură cu jocurile de noroc din activitatea întregii industrii (66.2%). Alte țări cu un procent mare care s-au mutat de asemenea în mediul online sunt: Danemarca (59.4%), Anglia (59.3%), Finlanda (58.5%) și România (56.7%). În anul următor, Suedia și-a păstrat locul, însă a crescut vizibil, ajungând la 80%. Printre țările care o urmează se numără: Letonia (75%), Lituania (67%), România (65%) și Anglia (65%).
Folosind un set de date furnizat de Kaggle, am observat faptul că Las Vegas (NV) si Atlantic City (NJ) sunt unele dintre cele mai cunoscute locații de pariuri din lume. Deși pandemia a închis în martie 2020 cazinourile, după ieșirea din carantină, acestea au revenit in forță. Astfel că, deși industria jocurilor de noroc a avut de suferit în pandemie, anul 2020 tot a avut încasări per total mai mari decât anul precedent. Industria jocurilor de noroc continuă să crească în popularitate și capital, atingând apogeul la finalul anului 2021, ajungând la 15 milioane de dolari (NV), respectiv 5 milioane (NJ). Deși sumele au scăzut treptat în anul 2022, acestea rămân considerabil mai mari decât în 2018.
Dacă pariurile practicate în casino pot fi o activitate socială, online gambling-ul se detașează de această componentă, principalul punct de atracție al acestuia fiind pariatul propriu-zis, declanșând și favorizând apariția pariatului problematic. Site-ul pentru protejarea sănătății mentale HelpGuide definește conceptul de problem gambling ca fiind „orice comportament de joc de noroc care poate perturba viața. Dacă sunteți preocupat de jocurile de noroc, dacă petreceți din ce în ce mai mult timp și mai mulți bani cu ele, dacă urmăriți pierderile sau dacă jucați în ciuda consecințelor grave din viața dumneavoastră, aveți o problemă cu jocurile de noroc.”
Alex este student în al treilea an de facultate în Cluj-Napoca și este dependent de jocurile de noroc. Totul a început pentru Alex acum aproape 4 ani, într-o seară de februarie când acesta era la o petrecere dintr-un club cu un prieten care era pasionat de jocuri de noroc. “La momentul respectiv eram complet contra jocurilor de noroc și luam în derâdere pe oricine juca sau doar pomenea de păcănele, ruletă sau alte jocuri de noroc.”
La un moment dat, povestește Alex, prietenul său i-a spus că vrea să meargă la cazinou și să joace la păcănele. “Beat fiind, am zis să merg cu el, să văd cum se manifestă un om când joacă la slots. Prietenul meu simțea nevoia atât de tare de a juca încât i-a dat mită 50 de lei casierului doar ca să avem acces în sală, noi fiind minori pe atunci” povestește acesta. „După ce el a pierdut toți banii, am zis să încerc și eu 30 de lei să văd ce se întâmplă. Am avut ghinionul să câștig suma de 4800 de lei prima oară. Orice om care câștigă o suma atât de mare prima oară când merge la un cazinou este ghinionist, nu e norocos.”
Dar cum norocul nu ține veșnic, într-o seară a pierdut toți banii, urmând o perioada de degradare morală și dobândire a dependenței de păcănele timp de 4 ani. În tot acest timp Alex continua să împrumute bani de la prieteni sau colegi pentru a juca la slots.
“Am ajuns să-mi pierd prietenii, stima de sine, pot spune că am pierdut chiar o parte din mine printre acele aparate. Nu dormeam noaptea, mă gândeam cum să fac să îmi plătesc datoriile și să fac rost de bani pentru a-i juca la aparate. Nu aș putea să spun sigur, dar am pierdut aproximativ 30000-35000 lei doar din banii mei, fără să calculez și banii părinților” declară Alex.
Alex este doar un exemplu, însă astfel de povești se regăsesc printre practicanții de jocuri de noroc din toată lumea. Într-un studiu intitulat Second Session at the Virtual Poker Table: A Contemporary Study of Actual Online Poker Activity publicat în Journal of Gambling Studies au fost colectate date demografice despre 5000 de jucători de poker online. Dintre aceștia, 90,7% sunt bărbați, iar 9,3% sunt femei.

De asemenea, media de vârstă a jucătorilor plasează majoritatea în categoria tinerilor adulți, fiind de 28,76. Țări apropiate de această medie sunt Rusia, Franța, Germania și Austria. România se poziționează peste această valoare, vârsta medie printre jucători fiind de 30,6. Notabil este faptul că, deși vârsta legală pentru a paria este de 18 ani în majoritatea statelor și chiar mai mare în anumite state, se regăsesc printre jucători 2 participanți de 17 ani și unul de 16.
Roxana Boje, psihoterapeut cu experiență în adicție, a observat o tendință în privința persoanelor predispuse să joace diferite jocuri de noroc: „Depinde de la caz la caz, desigur – există bărbați cu viața pusă la punct care merg să spargă sume imense în cazinouri scumpe. În ce ține de trăsături, predispuse sunt persoanele impulsive, care caută senzații tari și care caută o scăpare în jocurile de noroc – fie că e vorba de scăpare din suferința la care sunt expuși adesea (e.g. situație de viață nefavorabilă, relații precare, lipsă de sens – suferințe care depind de la un mediu socio-economic la altul) prin senzațiile plăcute asociate cu dopamina eliberată în creier în momentele de câștig, fie că e vorba de suferință financiară din care speri să poți ieși.”
Fiind departajat majoritară, categoria de vârstă 18-35 susține industria jocurilor de noroc. Accesibilitatea platformelor online, factorul de divertisment și experiența palpitantă contribuie la atracția jocurilor de pariuri pentru această categorie de vârstă. Deși există multe țări care ajung să treacă de un miliard de dolari, Malta înregistrează cele mai multe încasări, prin faptul că devine una dintre cele mai frecvente destinații în ceea ce privește încasările din această industrie.
Deși pariatul în orice formă a lui are potențialul de a afecta viața jucătorilor, atunci când acesta devine abuziv, problematic, afectează îndeosebi persoanele apropiate ale jucătorilor. Roxana este o tânără de 27 de ani din Brașov, iar logodnicul ei, Vlad, este dependent de jocuri de noroc, mai precis, ruletă.
„L-am cunoscut pe Vlad în liceu, mult înainte să fi jucat pentru prima dată la jocuri de noroc” povestește Roxana. „În ultimul an de liceu, după ce am împlinit amândoi 18 ani, am mers la un cazinou împreună cu niște prieteni, mai mult pentru experiență. Nu am pariat mult și nu mi s-a părut o activitate prea plăcută și am avut impresia că nici lui Vlad”. După aproximativ doi ani, povestește Roxana, Vlad s-a întors acasă după a seară cu prietenii lui foarte bucuros, după ce a câștigat aproximativ 6000 de lei la ruletă. „Din acel moment viața mea nu a mai fost aceeași”. Acel câștig a fost urmat de o serie de pierderi, care au dus la despărțirea celor doi.
„I-am spus [lui Vlad] că nu pot fi împreună cu el cât timp el îmi pariază viitorul. Nu după mult timp, ne-am împăcat pentru că mi-a promis că nu mai joacă” mărturisește Roxana. Cei doi s-au logodit, însă perioada de fericire nu a durat mult. „Într-o zi, nu mi-am putut găsi o pereche de cercei și am observat că mai multe bijuterii îmi dispăruseră. Am aflat după că Vlad continua să joace la ruletă fără ca eu să știu și a adunat mai multe datorii pe care nu le putea plăti. Îmi vânduse din bijuterii pentru a acoperi acele datorii”. Conform spuselor Roxanei, acesta susținea că dacă mai joacă încă o dată va câștiga tot ce a pierdut.
Mulți jucători cred acest lucru, fiind o manifestare obișnuită a dependenței de jocurile de noroc. În realitate, câștigurile sunt foarte rare, fără nicio logică determinabilă și acoperă foarte rar pierderile. Pentru realizarea studiului Behavioral analysis of habit formation in modern slot machine gambling au fost colectate date privind comportamentul jucătorilor în jocurile online de tip slot machines. Printre acestea, au fost determinate pariurile și câștigurile, dacă există, aferente acestora.
Se poate observa că numărul de credite câștigate depășește foarte rar numărul de credite pariate, astfel că, chiar și în cazul câștigului, bilanțul final s-ar apropia mai degrabă de zero.
„I-am spus că dacă nu merge la un psiholog nu mai vede niciun ban de la mine și nu are decât să își găsească singur un loc unde să locuiască”. După multe discuții, acesta a acceptat să își adreseze problema, iar, după un timp, Bogdan a făcut același lucru.
Există foarte mulți oameni care practică jocurile de noroc cunoscând acest lucru, sperând doar să nu piardă, transformând pariurile într-o activitate socială. Bogdan are 55 de ani și deține un mic service auto în Brașov, iar în fiecare zi, după terminarea programului de muncă se întâlnește într-un bar mic de cartier cu prietenii săi. „Suntem oameni diferiți, din diferite domenii de activitate, însă, după 8-9 ore de muncă ne place tuturor să ne vedem și să povestim la un pahar”.
În urmă cu aproximativ 10 ani, barul la care Bogdan se vedea cu prietenii lui a obținut autorizația pentru a desfășura jocuri de noroc și a introdus câteva aparate de tip slot machine în interior. „La început nu ne-a atras ideea de a juca la ele, dar după un timp – și câteva pahare de bere – am început să jucăm sume mici la aparate, mai mult ca o glumă între noi, să vedem cine are mai mult noroc,” povestește Bogdan. Uneori câștigă, alteori pierde, însă acesta menține pariurile la o valoare minimă, fără să le lase să îi afecteze viața. „Nu îmi place neapărat să joc la pariuri, dar mi se pare că pentru noi este un mod de a socializa, de a ne distanța de problemele pe care le avem fiecare în afara barului”.
Bogdan are un fiu de 22 de ani care este student în Brașov. Dacă tatăl pariază, din punctul lui de vedere, responsabil, fiul cu siguranță nu o face. „Când era adolescent îl mai luam cu mine în bar, îi puneam o cola în mână și îi mai dădeam 10-20 de lei să îi joace la aparat,” declară Bogdan. „La momentul acela mi se părea inofensiv, însă nu este nimic inocent la copiii care pariază” înțelege el acum. „Imediat ce a împlinit 18 ani a început să meargă singur la cazinouri, sau cu prietenii lui, unde nu îl pot urmări și nu îi pot spune să se oprească”. Treptat, fiul lui a început să îi ceară lui Bogdan tot mai mulți bani de buzunar, negreșit pentru a-i juca la pariuri, ca urmare Bogdan a luat o decizie drastică.
Boje susține că există diferite metode de a combate această adicție: „Există atât soluții macro, cât și micro. Soluții micro ar fi eliminarea jocurilor de noroc și a reclamelor pentru acestea, astfel încât oamenii să nu fie inundați cu informația asta. Soluții macro ar fi creșterea nivelului de educație și de trai din România, astfel încât să nu aibă nimeni nevoie să scape din sărăcie prin jocuri de noroc și ca lumea să fie informată despre riscurile asociate cu jocurile de noroc încât să nu se apuce în primul rând. Pentru oamenii care își permit jocuri în cazinouri, ce mi se pare că lipsește e educația emoțională și relațională (și aici dăm vina pe patriarhat), lucru care duce la inabilitatea de a-și procesa trăirile, de a găsi lucruri cu sens în viața lor și care îi împinge la a căuta plăceri de moment pentru a simți că-și trăiesc viața.”
Alex, Vlad, Bogdan și fiul lui – toți au o problemă cu pariatul, precum au majoritatea jucătorilor la pariuri din toată lumea. Aceasta adicție este una reală și egal de periculoasă cu cele precum abuzul de alcool sau de droguri. Ea trebuie conștientizată, folosind datele și informațiile existente pretutindeni și adresată, apelând la ajutor, atât din partea apropiaților, cât și din partea psihologilor autorizați și a liniilor de apel telefonic împotriva pariatului abuziv (Joc Responsabil, tel. 0800.800.099).
Articolul este realizat de Tudor Denisa și Bardan Antonia Nicola.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.