Skip to content

Turismul de la 0 m la 2544 m

România este o țară localizată în zona de sud-est a Europei, în care turismul ocupă un loc aparte, dat fiind faptul că obiectivele turistice se pot găsi atât la munte cât și la mare. Turismul a fost unul dintre cele mai afectate domenii în pandemie. Fiecare om era obișnuit să plece cel puțin într-o vacanță pe parcursul unui an, dar când majoritatea granițelor s-au închis, se pune întrebarea cum au reușit oamenii să își mai ia o pauză de la rutina de zi cu zi? În contextul în care, avioanele au rămas la sol, plajele și atracțiile turistice erau goale, se poate spune că lumea a călătorit mai mult cu degetul pe hartă în anul 2020, sau cu degetul pe ecran dacă este să adaptăm zicala pentru mediul digital. Într-un studiu realizat de Organizația Mondială a Turismului se prezintă datele înregistrate în 2020, astfel față de anul precedent s-au înregistrat cu aproximativ 381 milioane mai puține sosiri ale turiștilor internaționali.

Mă întorc la tine, iar mare albastră

După ce restricțiile au fost ridicate la 15 mai, românii au început să-și facă planurile de vacanță, cea mai frecventată locație fiind zona litoralului românesc. Comparativ cu anii trecuți, aceștia au renunțat să-și mai petreacă concediile în stațiuni exotice din afară și au ales să viziteze obiective de pe plaiurile natale.

Sursă: Arhivă personală

Mălina are 23 de ani și este studentă la USAMV București (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), iar la fel ca mulți tineri de vârsta ei preferă să-și petreacă de mai bine de 5 ani vacanța într-una dintre cele mai boeme stațiuni de pe litoralul românesc și anume, Vama Veche. Cei care aleg să meargă în această stațiune preferă să stea cu cortul ori să fie găzduiți în casele localnicilor, care stau cu cheia în gară. Un alt motiv pentru care tinerii iubesc Vama Veche este legat de faptul că cele mai multe petreceri se desfășoară pe plajă, iar în 2020 acest lucru a fost considerat un avantaj.

“Vama Veche are un vibe foarte fain, iar majoritatea petrecerilor se țin pe plajă în aer liber indiferent de club. Anul trecut când am fost în vamă existau restricții. Spre exemplu, la masă am stat întotdeauna într-un număr limitat. Aceeași limitare a numărului de persoane a existat și la petreceri, unde nu au putut intra la fel de multe persoane ca în anii anteriori, dar acest lucru nu a deranjat în vreun fel. Prețurile nu au fost diferite comparativ cu anii trecuți, dar mai contează și cât de aproape vrei să fi de plajă sau de un punct turistic. În Vamă la capitolul club, trebuie să recunosc că sunt fană Yuva. Acolo prețurile la băutură au fost constante întotdeauna și nu am văzut nicio diferență. ”

Mălina, turistă, care a ales ca destinație de vacanță Vama Veche în 2020, dar și în anii trecuți

  

În această vizualizarea se poate observa care au fost preferințele turiștilor în materie de destinații, în 2018, 2019 și 2020. Ca în fiecare an, se vede că există o tendință a oamenilor de a-și petrece concediile în zonele urbane. În anii 2018 și 2019 s-au înregistrat peste 10 milioane de turiști în București și reședințele de județ, exclusiv Tulcea, iar în 2020 s-au înregistrat aproximativ 4 milioane de turiști. Un motiv pentru care există această tendință a oamenilor sunt atracțiile turistice, având multe orașe din era medievală, care și-au conservat foarte bine cetățile.

Date și iar date

Un lucru care se poate să fie inedit în alegerile pe care le-au făcut turiștii în anul 2020 este creșterea interesului de a înnopta în zone de camping. Față de anul 2018 s-a înregistrat o creștere de aproape 10% până în anul 2020, arată raportul realizat de INS din 2018 și cel din 2020. Se pare că aceasta a fost una dintre soluțiile găsite de oameni în încercarea de a evada din haosul orașelor pline de măști și dezinfectant. Pandemia ne-a afectat pe toți la nivel psihic, așa că prin apropiere de natură oamenii și-au găsit un moment de pace într-o expediție cu cortul, sau să se cazeze la o cabană la munte. 

La nivelul înnoptărilor pe mai multe structuri de cazare, majoritatea au înregistrat scăderi masive în anul 2020 din cauza pandemiei, astfel în cazul înnoptărilor turiștilor la hotel s-a înregistrat o scădere de peste 11 milioane de înnoptări comparativ cu 2019. O altă structură care au avut foarte mult de suferit a venit pe partea taberelor pentru elevi, astfel comparativ cu anul 2019, în 2020 au fost înregistrate de 21 de ori mai puține înnoptări în această structură. Chiar dacă, turiști români sunt obișnuiți să dea curs aproape în fiecare an unei vacanțe a mare, anul 2020 a adus pierderi semnificative la numărul de înnoptări de la malul mării. În 2019 au fost înregistrate aproape 4 milioane și jumătate, în timp ce în 2020 numărul acestora a scăzut la aproape 3 milioane.

 Având în vedere că majoritatea țărilor aveau restricții dure la intrarea pe teritoriul lor, și România a luat astfel de măsuri. Într-un studiu realizat de cei de INS, țara noastră a înregistrat o scădere de până la 83% a numărului de turiști străini. Românii s-au orientat spre vacanțe petrecute pe plaiurile mioritice, structurile de cazare primind 92% cetățeni români. Dacă este să privim și partea pozitivă, se poate spune că anul 2020 le-a arătat unora ce destinație frumoasă este țara lor, astfel unele locații au preferat să nu mărească prețurile.

Campingul Zănoaga este situat la intrarea in Cheile Zănoagei la 21 de km de Sinaia, în aproprierea lacului Bolboci și este un loc perfect pentru iubitorii de drumeții. Campingul este compus din 14 cabane , însă exista loc și pentru cei care vor sa campeze. Campingul Zănoaga oferă o multitudine de facilități: conectarea la rețeaua de energie electrică, acces la grătar, la terase și acces la grupuri sanitare.

Sursă: Arhivă personală

“Să știi că a fost lume, nu ca în alți ani când nu mai aveam locuri și nu știam cum să fac să fie bine pentru toată lumea. În vara lui 2019, mă sunau să rezerve căbănuța și înainte cu o lună. Cu alte cuvinte aveam închiriat campingul cam din luna aprilie tot. Dar și acum a fost ok, unii ne sunau înainte cu o oră și tot aveau loc la căbănuță. Se vedea că oamenii nu ies și nu merg în concedii de frica virusului” explică Nicoleta Graur, proprietara Campingului Zănoaga.

Maramureșul este o regiune etno-culturala alcătuită din Depresiunea Maramureșului avându-i ca vecini pe Munții Oașului, Gutui, Țibleș și Rodnei. Istrate Viorel este administratorul unei pensiuni situata la marginea Parcului Natural Munții Maramureșului. Magnolia Resort cuprinde 3 clădiri în care se pot organiza evenimente sociale, prezentări , training-uri. Totuși, pandemia i-a afectat pe mulți proprietari care au venit cu soluții pentru a-și atrage clienții. Cea mai des întâlnită a fost scăderea prețului de cazare. 

“Naaaa, slăbuț, nu ca în alți ani. Multe anulări de rezervări sau nici măcar atât, ne trezeam că nu mai vin clienții. Chiar dacă, suntem aici lângă munte, am impresia că lumea a preferat să stea o zi două cu cortul, nu să se cazeze la pensiuni de frica covidului. Ne-a lovit destul de tare pandemia asta. În alți ani plin aveam, plin, nu mai știam cum să facem față. Nici acum nu pot să zic că nu a venit lumea, dar slăbuț, prea puțin . Am fost nevoit, chiar să lăsăm din preț și și așa, mare lucru nu am schimbat. Sperăm ca în vara asta să ne fie bine, până acum avem ceva rezervări.” a precizat Istrate Viorel, proprietarul resortului Magnolia de lângă munții Rodnei.

Această vizualizare prezintă situația din Europa în ceea ce privește înnoptările în hoteluri și alte alte unități de cazare similare și diferența dintre anul 2019 și 2020. Vizualizarea se bazează pe un raport realizat de Eurostat, în care nu există date despre unele state mari cum ar fi Franța, Irlanda, Belarus sau Ucraina. În țările care se bazează mai mult pe turism, s-au înregistrat cele mai mari diferențe, de exemplu în Cipru sau în Grecia.

Într-un studiu realizat de Eurostat, se poate observa cum numărul nopților petrecute de un turist la o anumită cazare a scăzut cu 52% în anul 2020, față de anul precedent. România, în contextul țărilor europene a înregistrat o scădere aproape de medie, procentul fiind de 51,6%. În același studiu se observă că punctul culminant al scăderii turismului a fost în luna aprilie, când media europeană a fost de -95%. În această lună România a ajuns să piardă 97% din turiști, având în vedere că ne aflam în carantină națională. În Spania și în Cipru, s-a înregistrat o scădere de 100%, la polul opus aflându-se Suedia cu o scădere de 69%. 

Cătălin este student în Sibiu la Inginerie și a ales chiar și în contextul pandemic să își petreacă vacanța la mare cu câțiva prieteni. La fel în ultimii 3 ani, acesta a ales ca destinație stațiunea tineretului, Costinești. Pentru a ajunge la mare, Cătălin nu a mai călătorit cu trenul, având în vedere că de la Sibiu la Costinești se fac 13 ore, ci a ales să folosească mașina personală din motive de siguranță și confort.

„Diferența cea mai mare a fost numărul de zile pe care le-am stat, în 2019 am stat 5 zile și în 2020 doar 3. Părinților mei nu le-a prea convenit să mă duc la mare cu toate restricțiile și așa, dar nu ne-am îmbolnăvit nici unul. În 2019, luam toate cluburile din Costinești la rând, anul trecut am stat mai mult pe plajă, chiar și noaptea. Am considerat că e mai ok așa, și oricum se strângeau mulți tineri de vârsta noastră cu boxe și făceam un fel de party al nostru. La prețuri au fost câteva diferențe, cele mai mari au fost la cazare, pe 3 zile în 2020 am dat cam la fel cum am dat pe 5 zile în 2019.” spune Cătălin, turist care obișnuiește să-și petreacă vacanța anual la Costinești

Turismul prin ochii specialistului

Dertour este o agenție de turism germană care este prezentă în 16 țări din Europa, inclusiv în Romania. În țara noastră activează din 2019 si după ce a cumpărat Travel Brands S.A, devine lider al pieței din România. Compania se dezvoltă pe produse tip charter, pentru ca cei interesați să beneficieze de all inclusive la un preț avantajos.

“Dacă ar fi să caracterizăm anul 2020 din punct de vedere al vacanțelor ar fi vacanțe anulate. Este evident că turismul a fost cel mai afectat pe perioada pandemiei, dar noi, agenția Dertour am încercat să facem pachete de vacanță adaptate vremurilor și ne-am pliat pe cereri. Am observat, chiar dacă a fost pandemie, românii ar fi vrut să călătorească, însă au optat mai degrabă pentru vacanțe în țară, în pensiuni de familie, hoteluri mici sau regiuni izolate, cu posibilitatea anularea acestora fără penalizări. Desigur, au fost și persoane care au optat pentru destinații externe, cele mai vizitate țări au fost Bulgaria, Grecia sau Turcia. S-au vândut destul de bine bilete și pentru litoralul românesc, normal, nu vrem să ne plângem pentru că putea fi și mai rău, dar așa ca o perspectivă de fundal s-au anulat multe vacanțe. În schimb pentru anul 2021 oamenilor chiar le-a fost dor de vacanțe, asta s-a și văzut prin rezervările pe care le avem și din zeci de clienți pe zi pe care îi avem. Avem rezervări până în septembrie, de data asta mai multe destinații din străinătate, cele mai dorite destinații fiind cele exotice: Madeira, Kenya, dar și Spania, Egipt și Grecia”

Lorena Viman, Consultant Dertour

Cu pași mici spre viitor

Așadar, anul 2020 a ținut turismul pe loc cu toate ramurile sale ( agenții de turism, ghizi de turism, unități de cazare, cafenele, restaurant), însă industria turismului continua sa existe, iar 2021 va fi un an de speranță și de schimbare. Aceasta industrie va crește, dar se va și schimba, o primă prioritizare fiind atenția asupra igienei și a sănătății oaspeților și a personalului, schimbare care va fi aplicată de toți care lucreazi în acest domeniu. Administratorii de hoteluri, pensiuni, dar și agențiile de turism comunica deja că rezervările s-au înmultit și că speră ca istoria să nu se repete și să le fie anulate rezervările.

Vizualizare 1- Bază de date tempo, anii 2018-2020, foaia de calcul 1

Vizualizare 2- Bază de date Tempo, ani 2019-2020, foaia de calcul 2 și 3

Vizualizare 3- Bază de date Eurostat, foaia de calcul 4

Autori: Catalin Stroia, Csilla Seprodi, Adelina Vedinas

FOTO: Unsplash

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.