Skip to content

Este alocația copiilor din România suficientă?

Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au un sistem de acordare a alocațiilor pentru copii, iar România se încadrează printre ele. La cel mai profund nivel, alocația pentru copiii ar trebui să reprezinte un sprijin financiar pentru familiile care au copii și să ajute la creșterea și dezvoltarea acestora. În ultimii ani s-a înregistrat o creștere considerabilă a sumelor oferite de stat pentru alocațiile copiilor, însă sunt acestea suficiente pentru a acoperi nevoile acestora?

Care sunt costurile adevărate ale educației copiilor?

Conform unui studiu realizat de către asociația Salvați Copiii în anul 2018, se raportează faptul că, pentru a-și menține copiii la școală, părinții trebuiau să suporte costuri totale de 3039 de lei pe an. În funcție de familie și de cheltuielile pe care le aveau pentru a-și menține copii la școală, pentru că nu toate familiile suportau costurile descrise mai sus în mod integral sau nu plăteau pentru unele deloc (ex: cei care trăiau la oraș nu plăteau pentru transport), fiecare având o situație diferită, media de 3039 de lei variază de la o familie la alta. Având toate acestea în vedere, din media prezentată, puțin peste 1.800 de lei erau cheltuiți pe meditații, 1.700 de lei pentru programe after school, aproximativ 950 de lei pentru alimente și 600 de lei pentru transport. Rezultatele obținute în anul 2018 au fost comparate cu rezultatele altui studiu realizat pe aceeași temă în anul 2010. Astfel, s-a ajuns la concluzia că, într-o perioadă de numai 8 ani, costul total mediu pe copil a crescut de la 1490 de lei la 3093 de lei pentru aceleași cheltuieli, în timp ce alocația nu crescuse considerabil încât să poată acoperi nevoile copiilor.

Datele primei vizualizări au fost preluate dintr-un studiu realizat de asociația Salvați Copiii, iar datele celei de-a doua vizualizări au fost preluate de pe INS, setul de date poate fi accesat aici.

Adina Sidei are 17 ani și deși nu trebuie să plătească pentru transportul la școală, spune că tot nu îi este suficientă alocația pentru o lună. „Un copil trebuie să se îmbrace, să-și asigure un transport, să aibă un bănuț de buzunar (este important și acest lucru, nu putem spune că nu) și toate din suma de doar 214 lei. Nu poți să-ți permiți toate aceste lucruri doar din suma pe care o oferă guvernul. Ca un copil ce nu plătește să meargă la școală (adică nu dau banii pe transport) tot nu îmi sunt de ajuns acești bani. Da, este mai bine decât anii precedenți, ce-i drept, dar sper din toată inima să ajungem să fim măcar în rândul lumii, nu atât pentru noi, cât pentru copii noștri.”

Același studiu a concluzionat faptul că, în medie, 3093 de lei pe an, per copil, îi costa pe părinți educația gratuită a copiilor lor în anul 2018. La un simplu calcul, părinții aveau de plătit în medie 257 de lei pe lună pentru a-și menține copilul la școală dintr-un salariu net de aproape 2500 de lei, în condițiile în care alocația copiilor în anul 2018 era de numai 84 de lei, mult prea puțin pentru a putea acoperi cheltuielile necesare. Chiar dacă am aduce suma de 257 de lei în prezent și am raporta-o la alocația copiilor din 2021, care este de 214 lei, tot nu s-ar acoperi suma necesară, presupunând că ar rămâne aceleași cheltuieli și salarii din anul 2018.

Bogdan Toboșeriu are 17 ani și locuiește la sat, fiind nevoit să ia autobuzul până la școală. „Eu nu-mi aduc aminte să mă întrețin la școală doar din banii de alocație. Spre exemplu, un abonament pentru mijlocul de transport din zona în care stau eu este de aproximativ 160-170 lei, iar acel copil care plătește abonamentul nu mai are suficienți bani să se “întrețină” la școală. Mi se pare folositoare și foarte bună decizia de a se mări alocațiile, eu nu cred că este nici pe departe suficientă suma actuală de 214 lei, dar mi se pare că cei ce conduc țara vor să mă mulțumesc doar cu atât.”

Astfel, devine din ce în ce mai clar faptul că suma alocației pe care o primesc copiii în ziua de astăzi nu este nici pe departe suficientă pentru a acoperi nevoile acestora și a familiilor lor. Dat fiind faptul că nevoile fiecărui copil, respectiv fiecărei familii depind de mai mulți factori, unele țări europene au luat acest aspect în calcul și au modelat distribuția sumelor de bani pe criterii precum numărul copiilor sau vârsta acestora astfel încât să asigure suma necesară pentru nevoile lor.

Situația alocațiilor în alte țări europene

În țări europene precum Franța, Spania sau Germania, alocația copiilor este influențată de mai multe criterii, printre care vârsta copiilor. Spre exemplu, conform Comisiei Europene, Germania alocă suma de 165 de Euro pentru copiii cu vârsta până la 5 ani, 219 de Euro pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani și poate ajunge până la 293 de Euro pentru copiii de peste 11 ani și până la 18. România, însă, alocă aceeași sumă fixă tuturor copiilor fără a ține cont de vârsta lor, vârsta fiind un aspect care afectează puternic suma cheltuită de părinți pentru educația gratuită. Un astfel de sistem de distribuție al alocațiilor în România ar putea reduce din cheltuielile părințiilor care devin din ce în ce mai costisitoare pe măsură ce copiii lor cresc în vârstă.

Datele au fost preluate de pe site-ul Comisiei Europene.

*Suma alocației prezentată în vizualizare pentru celalalte țări europene a fost aleasă după criterii asemănătoare alocației din România (pentru România am ales criteriul de vârstă 2-18 ani, iar pentru celalalte țări am încercat să păstram același interval, cu mici modificări datorită politicilor de distribuție a alocațiilor în țările menționate)

În urma aceluiași studiu realizat de către asociația Salvați Copii în anul 2018, reiese faptul că, odată cu înaintarea în vârstă a copiilor, crește și suma de bani pe ca părinții trebuie să o acorde pentru educația acestora. Astfel, în anul școlar 2017-2018, părinții a căror copil se afla în ciclul primar plăteau, în medie, suma de 2545 de lei anual, cei a căror copil se afla în ciclul gimnazial, 3083 de lei anual, iar suma care trebuia acoperită în timpul ciclului liceal ajungând până la 3647 de lei anual.

Adina Novac este mamă a unui copil și consideră faptul că suma alocației de 214 lei pe lună este mult mai mică decât ar trebui să fie. „Costurile minime lunare ale unui copil sunt undeva la 1000 lei, iar uneori întâmpin probleme în a mă descurca doar cu o alocație atât de mică.” Tot Adina consideră că suma ideală pentru alocația unui copil ar trebui să fie minim 200 de euro pe lună. Virgil Aldea este Managing Partner în cadrul Ascent Group, companie specializată în consultanța în afaceri. Acesta întărește afirmațiile Adinei cu privire la suma mult prea mică a alocațiilor și crede că ar trebui ca alocația să ajungă la un minim de 1000 de lei pe lună. De asemenea, acesta consideră că „ar fi de preferat un sistem în care alocația variază în funcție de numărul de copii al unei familii, când, de exemplu, ai trei copii, este de preferat ca un părinte să rămână acasă să aibă grijă de ei.”

Cu toate acestea, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020, începând cu data de 1 august 2020, cuantumul alocațiilor va începe să crească etapizat, în cinci etape succesive. În 1 ianuarie 2021 s-a acordat a doua majorare, cuantumul inițial ordonanței (înainte de august 2020) crescând, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, de la 156 de lei la 214 lei. urmând să crească succesiv până la suma de 300 de lei în iulie 2022. Această creștere poate veni ca un real ajutor părințiilor, având în vedere cheltuielile necesare unui singur copil pentru educația gratuită, de stat.

Având în vedere această intenție de creștere a alocației pentru copii, s-ar putea ca în viitorul apropiat România să acorde mai mult sprijin familiilor care au copii, nu doar pentru a susține educația acestora, cât și pentru toate aspectele din viața unui copil, asigurându-i o creștere armonioasă. Chiar dacă într-o familie nu banii ar trebui să cântărească cel mai mult, aceștia decid dacă un copil primește sau nu educația de care are nevoie.

Echipa este formată din:

Blidariu Grațiela

Indre Ana

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.