Consumul de alcool a devenit ceva obișnuit și este o activitate recreațională pentru majoritatea oamenilor și acesta este prezent peste tot pe unde ne aflăm, evenimente de familie, petreceri în oraș, restaurante și nu numai. Cu acest articol vrem să aflăm cât mai multe despre tendințele oamenilor când vine vorba despre utilizarea băuturilor alcoolice, cine consumă cel mai mult alcool pur la nivel global, care dintre sexe este predispus la un consum mai mare de alcool și câteva alte curiozități.
Cum se consumă alcoolul pur în lume
Chiar șI doctorii ne recomandă consumarea unor băuturi alcoolice, precum un pahar de vin roșu care ar avea rol benefic pentru organism de antioxidant și totodată antiinflamator. Doctorul cardiolog Cezar Amititeloaie ne-a afirmat faptul că, consumul de alcool poate aduce și beneficii aspra conusmatorului, însă trebuie dozate cantitățile în așa fel ca să acesta să nu ajungă să fie o depedență pentru om. Acesta totodată mai adaugă faptul că alcoolul trebuie consumat doar de către persoanele care au vârsta de 18 ani și peste. Și deși aceste lucruri sunt clar menționate de către specialiști, mulți oameni tind să nu asculte de ei, astfel că există numeroase persoane care ajung să depindă de alcool, având extrem de mult de suferit.
Consumul de alcool în fiecare țară variază foarte mult și este afectat de legile, cultura și alte caracteristici ale fiecărei țări. Alcoolul este reglementat prin legi, cum ar fi vârsta minimă pentru consumul de alcool (cel mai adesea 18 sau 21 de ani, dar variază în funcție de țară), obligativitatea obținerii de licențe de alcool pentru restaurante și magazine și interzicerea conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului.
Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), o băutură este considerată standard având 10 grame de etanol pur – puțin mai mult de o treime de uncie (unitate de masă). De asemenea, se recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi, în medie, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cele mai multe țări din Europa folosesc această măsură de 10 grame, însă aceasta poate varia, unele adoptând 12 sau 14 grame pe unitate.
Astfel, recomandarea ar fi ca aportul de alcool pur consumat să nu depășească 20 de grame. Totuși, în destul de multe țări cele 20 de grame sunt zilnic depășite cu mult. În vizualizarea care urmează vă vom prezenta țările acestea.
Vizualizarea a fost realizată cu setul de date D1, acestea au fost preluate de pe site-ul World Population On Review. Conform acesteia, țara cu cel mai mare aport mediu zilnic de alcool pur este Tunisia și ajunge la 79,10 de grame, fiind de aproximativ 4 ori mai mare decât este recomandat de OMS. La polul opus se află Madagascar unde se consumă zilnic 20 de grame de alcool pur. Cât despre țara noastră, România, aceasta se află pe la jumătate cu doar 40,70 de grame.
Cine consumă mai mult, bărbații sau femeile?
Dacă ne uităm la diferențele de gen, observăm că, în toate țările, bărbații sunt mai predispuși să bea decât femeile.Rusia are cea mai mare prevalență a tulburărilor legate de consumul de alcool în general de 16,29% dintre bărbați și 2,58% dintre femei având o tulburare legată de consumul de alcool. În România procentajul la bărbați este 5,45%, pe când în rândul femeilor de 1,29%. În vizualizarea de mai sus au fost analizate 183 de țări de pe glob, de asemenea, aceasta a fost realizată cu ajutorul setului de date descărcat de pe site-ul World Population on Review, datele fiind din anul 2014.
Berea sau vinul?
Alcohol.org a găsit consumul de bere și vin, pe cap de locuitor la nivel global, pentru 188 de țări și a convertit cifrele în consumul de alcool pur al fiecăreia dintre aceste băuturi. De asemenea, dintre cele două la nivel global am putea spune că berea câștigă și este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice. Dintre cele 188 de țări analizate, un număr de 65 de țări au procentajul consumului de bere de peste 50%, în timp ce vinul are doar 8 țări care depășesc procentajul de 50%.
Țara în care consumul de bere este de 100% este Brunei, urmată imediat de Papua Noua Guinee cu un procentaj de 95%. La polul opus, consumul cel mai redus de bere este în Haiti, cu doar 2%. Berea conține aproximativ 5% alcool pur în volum, astfel încât un litru de bere conține 0,05 litri de alcool pur. Aceasta înseamnă că 5 litri de alcool pur echivalează cu 100 de litri de bere*.
Cât despre vin, acesta este consumat într-un procentaj ridicat în Tuvalu, mai exact de 85%. Tuvalu este urmată de Sao Tome and Principe cu 80%. Cu un procentaj mic de 1% este Sierra Leone. Vinul conține aproximativ 12% alcool pur în volum, astfel încât un litru de vin conține 0,12 litri de alcool pur. Asta înseamnă că 3 litri de alcool pur echivalează cu aproximativ 25 de sticle de vin*. Vizualizarea a fost realizată cu același set de date , respectiv setul de date D1.
Tinerii și băuturile alcoolice
Potrivit unui raport ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) în medie, 6,7 % dintre elevi au avut parte de experiențe cu alcoolul sau de o intoxicație cu alcool la vârsta fragede, cum ar fi 13 ani sau mai devreme. Această proporție a variat substanțial între țări, de la 1,8 % în Islanda până la 25 % în Georgia.
Conform aceluiași raport (pagina 26), ESPAD a realizat în anul 2019 un studiu în care au fost colectate date de la 99.647 de studenți din 35 de țări. Celor 99.647 de studenți le-a fost oferit un chestionar care se referă la gradul de conștientizare a tinerilor și la experiența cu diferite substanțe licite și ilicite, jocurile de noroc pe bani, precum și media socială și jocurile de noroc.
În toate țările, cu excepția Kosovo (29 %) și a Islandei (37 %), mai mult de jumătate dintre elevi au declarat că au consumat alcool cel puțin o dată în timpul vieții. Cele mai mari rate de consum de alcool pe parcursul vieții (peste 90 %) au fost constatate în Ungaria, Danemarca și Cehia. În afară de Kosovo și Islanda, în țările cu cele mai scăzute rate (mai puțin de 60 %) au fost Norvegia și Suedia.
În general, 47 % dintre studenții din țările care au participat la studiu, au raportat consumul de alcool în cele 30 de zile anterioare sondajului. În țări precum Ungaria, Grecia, Cehia, Austria, Germania și Danemarca mai mult de trei cincimi (61-74 %) au consumat alcool în ultimele 30 de zile. S-au constatat rate de prevalență deosebit de scăzute în Kosovo (10 %) și Islanda (11 %). Ratele scăzute (30 % sau mai puțin) au fost, de asemenea, raportate pentru majoritatea țărilor nordice (25 %). cum ar fi în Suedia și Norvegia și 30 % pentru Finlanda), precum și în Lituania (27 %).
De asemenea, am întrebat doi tineri, pe Elena Muscalu, studentă la Facultatea de Psihologie din Cluj Napoca și pe Moisi Andrei, student la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj Napoca care a fost primul lor contact serios cu alcoolul. Andrei ne-a afirmat faptul că prima dată a consumat alcool la vârsta de 14 ani la o petrecere într-un club, pe când Elena ne-a spus că ea abia la vârsta de 19 ani, atunci când a ajuns la facultate. Amândoi afirmă că, consumul băuturilor alcoolice nu este ceva zilnic pentru ei, mai degrabă fiind unul redus, doar când au evenimente sau ceva de sărbătorit.
Sănătatea mintală vs consumul de alcool
Uneori, alcoolul este consumat de către oameni pentru a își evita situațiile care provoacă disconfort, atât fizic, cât și mental. Dar de ce este mai simplu să apelăm la alcool? Ei bine, psihologul Ludmila Buta ne-a declarat faptul că alcoolul poate deveni acest instrument de rezolvare a problemelor, tocmai pentru că el la bază este un comportament de self soothing – un mecanism de autoreglare emoțională, de calmare, de liniștire. Atunci când doar consumul poate regla, acesta este din ce în ce mai des accesat, motiv pentru care se transformă într-o adicție, de care foarte greu ne putem vindeca.
Conform doamnei psiholog, atunci când vorbim despre consumul de alcool, nu putem cuantifica o cantitate specifică, ci vorbim despre felul în care consumul acestuia ne poate afecta și/sau periclita viața și bineînțeles, a celor din jurul ei (întrucât întregul sistem social proxim este afectat).
În grafic sunt prezentate rezultatele unui studiu realizat și publicat de Swendsen în anul 2010. În studiul efectuat, coordonatorii au urmărit o cohortă de peste 5.000 de persoane, cu și fără tulburări de sănătate mintală (dar fără tulburări de consum de substanțe) pe o perioadă de 10 ani. După această perioadă de 10 ani, aceștia au reevaluat aceste persoane pentru a stabili dacă aveau o dependență de nicotină, alcool sau droguri ilicite.
Rezultatele din grafic arată riscul crescut de a dezvolta dependență de alcool pentru o persoană cu o anumită tulburare de sănătate mintală (în raport cu cei fără). De exemplu, o valoare de 4,1 pentru distimie tulburare explozivă intermitentă, distimie, ODD, tulburare bipolară și fobie socială.
Din cauza tulburărilor mintale precum distimia sau anxietatea, oamenii apelează la alcool și ajung să fie dependenți de acesta. Psihologul Ludmila Buta a afirmat următorul lucru: „În foarte multe situații persoana consumatoare apelează la acest „camarad’’ pentru a se așterne liniștea în situațiile de viață apăsătoare, tânjind după o stare de relaxare și detașare.
„Situațiile dificile de viață, de cele mai multe ori necesită un consum extreme de mare de resurse pentru a fi rezolvate și, adesea, ființa umană evită să se confrunte cu emoțiile dificile sau fuge de ele. Nu pentru că suntem lași, ci pentru că nu știm cum să o facem uneori sau daca știm ni se pare prea greu sau chiar imposibil, astfel încât alegem calea care ni se pare mai ușoară, mai accesibilă, nefiind constienti de impactul negativ major.”, ne-a afirmat Ludmila Buta.
De asemenea, doctorul Cezar Amititeloaie confirmă această ipoteză spunând și dumnealui faptul că dependența de alcool este în mare parte dată de stare consumatorului, fiind vorba mai mult de starea psihică a omului în contact cu alcoolul, nu de băutura în sine. Astfel, condiția mintală a omului joacă un rol important.
Concluzionând, la nivel global tendințele oamenilor când vine vorba de consumul de alcool sunt diferite, dar într-o privință am putea spune că se aseamănă, în multe dintre țări oamenii au obiceiul de a exagera cu alcoolul, mai ales bărbați. Un bun exemplu în acest sens este Rusia. De asemenea, chiar dacă consumul de alcool poate fi o activitate plăcută pentru mulți dintre noi, cum am menționat și la începutul articolului, acesta trebuie consumat moderat și doar la vârsta potrivită.
Proiect realizat de: Topoliceanu Larisa-Isabela și Molea Andrei.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.