Skip to content

Declinul fotbalului românesc

Până la prăbușirea comunismului în 1989, jucătorii Români erau forțați să joace la cluburile românești, iar acestora nu le era permisă părăsirea țării decât în scop profesional. Dupa ce sistemul comunism a căzut, multe legende ale fotbalului românesc au plecat din țară pentru a juca pentru un club de talie mare al fotbalului european, Hagi care a plecat la Real Madrid, iar mai apoi la Brescia și Galatasaray; Ioan Ovidiu Sabău care și el a plecat în Seria A la Brescia, alături de Mircea Lucescu.

Campionatul Mondial de Fotbal

România a fost una dintre cele 13 țări debtante ale Campionatului Mondial, suținută în anul 1930 în Uruguay, alături de țări precum Uruguay, Brazilia, Argentina etc. Din 1930 până în prezent, România s-a bucurat de 7 apariții în cadrul acestei competiții. Cea mai prestigioasă dintre aceste participări este cea din anul 1994, când a ajuns până în sferturile de finală, unde a pierdut în fața Suediei, la loteria penalty-urilor.

Din acel moment, performanțele echipei naționale au resimțit o scădere dramatică. Următoare ediție de Campionat, din anul 1998, a fost ultima calficare pe care tricolorii au mai avut-o până în prezent. Chiar și atunci, performanța nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor fostei ediții.

Campionatul European de Fotbal

Spre deosebire de cealaltă mare competiție din lumea fotbalului, echipa tricolorilor a fost cel puțin prezentă mult mai des în cadrul Campionatului European de Fotbal. Chiar și performanțele din cadrul acestui concurs au fost constante pe o perioadă mai lungă de timp.

După anul 2000, fotbalul românesc a trecut de la dorința de a face performanță la dorința de a face bani. Acest lucru poate fi observat în pasiunea jucătorilor de pe teren, cât și prin stilul de viață. Generația de aur a fotbalului românesc s-a remarcat prin dedicare la fiecare meci și acest lucru s-a  văzut în rezultate. De exemplu, românii s-au calificat la Campionatul Mondial de Fotbal în fiecare an, până în 1998. În ultimii 21 de ani, am avut doar 3 calificări în Campionatul European (în 2000, 2008 și 2016) însă fără a avea rezultate. Noua generație s-a remarcat prin stilul de viață luxos pe care îl afișa.

Chiar dacă acum se fac mai mulți bani din fotbal, implicarea emoțională pare să fie mai mică. Jucătorii prestează ca la un loc de muncă unde „merge și așa”. După declarația lui Hagi pentru Pro Sport, aflăm că acesta primea 100 de mii de lei în lunile bune, iar restul banilo îi făcea din traficul de blugi, cafea și aparate video. Chiar și pentru acea perioadă erau puțini bani pentru un fotbalist. Perioada de aur din punctul de vedere al salarizării a fost în jurul anului 2014, unde chiar și jucătorii no-name câștigau minim 7 mii de euro pe lună.

Cei mai remarcabili golgheteri ai echipei naționale de fotbal a României sunt:

Concluzii

Raportându-ne la performanțele precedente ale echipei naționale de fotbal a României, putem observa lipsa de randament pe care o prezintă generația actuală a tricolorilor. Rezultatele slabe se datorează lipsei foamei de performanță, iar acest lucru se reflectă în graficele precedente.

În cocncluzie, fotbalul românesc se află într-un declin continuu, o cădere de pe piscurile succesului generațiilor anterioare, lucru datorat lipsei de interes arătată atât pe teren cât și la cabine.

Datele au fost colectate de pe site-ul romaninasoccer.ro, care este un site specializat din domeniul fotbalului. Aici se găsesc date despre fotbalul românesc, precum meciuri importante, golgheteri, dar cuprinde și informații despre competițiile internaționale, precum clasamente ale campionatelor externe, și nu în ultimul rând, sunt publicate știri din lumea fotbalului. Restul informațiilor prezentate provin din cunoștiințe proprii și din interviul lui Hagi pentru Pro Sport.

Material realizat de Crișan Sebastian și Cristian Maria

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.