șomaj tehnic în România

Șomajul în România în 2020

Dorim să investigăm rata șomajului pe parcursul anului 2020, care era rata la începutul anului și cum s-a modificat pe parcursul pandemiei, ajungând să crească de la 258.917 la 296.051, un număr de aproape 40.000 de oameni.

Rata somajului se referă la indicatorul obținut în urma raportării numărului de șomeri la populația de referință. Se înregistrează o creștere a ratei șomajului în momentul în care apare decalajul între oferta și cererea de pe piața muncii din cauza căruia persoanele nu își pot găsi un loc de muncă. (Wall-Street.ro)

În 29 ianuarie 2020, s-a făcut un studiu în urma căruia s-a demonstrat că cei mai mulți șomeri din România au vârsta între 40 și 49 de ani (70.526), urmați de cei peste 55 de ani (49.618).

Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, numărul estimat al șomerilor pentru luna decembrie 2020 a fost de 296 de mii de persoane, în creștere față de luna precedentă, când a fost de 290 de mii de persoane.

Datele mai arată că rata șomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile fiind 5,1% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,6% în cazul celor de sex feminin.

În ultimul an rata șomajului a luat o amploare în România, dar și în toată lumea, datorită pandemiei de covid.

Zorina Ferșeta, economist contabil la Unita Turism, ne povestește despre experiența ei din timpul pandemiei și cum a intrat ea în șomaj tehnic:

Am intrat în șomaj tehnic la mijlocul lunii martie din 2020. A fost o perioada destul de grea, deși au fost doar 2 luni în care am fost în șomaj. Am avut o scădere de 25% din salariu pe toată durata șomajului. Din firma noastră, încă 5 persoane au mai intrat în șomaj tehnic, o parte considerabilă din numărul total al angajațiilor firmei. Din fericire, firma nu a concediat nici un angajat, iar angajatorul a solicitat îndemnizația pentru șomaj. După cum au mers lucrurile, din ce în ce mai rău, ne așteptam să se prelungească perioada de șomaj cu cel puțin încă trei luni. Faptul că am revenit la lucru a fost un avantaj pentru că am primit salariul întreg.

Camelia Jacodi, consultant vânzări la Ambianța din Cluj-Napoca a fost tot în acea perioadă în șomaj tehnic și ne povestește experiența ei:

Am intrat în șomaj chiar la mijlocul lunii martie și toate magazinele noastre din Cluj s-au închis în acea perioadă, au rămas doar cei din depozit în acea perioadă și livratorii. Până în luna mai toți consultanții de vânzări din firma noastră au fost în șomaj. Din fericire, nu a fost nici o persoană concediată, dar ne-a fost destul de greu să ne descurcăm în acea perioadă. Am ținut legătura mereu cu restul colegilor. Firma noastră a avut în acea perioadă 3 filale, două în Mărăști și una în Auchan Iris.

Călin Rață, fost director la Ambianța, ne povestește cum a gestionat situația în acea perioadă.

M-a luat pe surprins impunerea închiderii magazinelor de către guvern. Am fost nevoiți să închidem toate magazinele și să ne trimitem toți consultanții de vânzări în șomaj tehnic. Nu știam cât va dura acea perioadă și eram foarte stresat, vânzările au scăzut foarte mult și firma a intrat în datorii. Dar, norocul nostru a fost că din mai am putut deschide din nou magazinele iar vânzările au început să crescă relativ repede.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1LGwWp0NHRjWKWYFlITaaD8kRPjlXJbsigPk-m17nLGY/edit#gid=0

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1S43IR3HMxg3sois2vta-UfHkA0iQ4BXVYc-KmgMad24/edit#gid=0