Restaurante vegane vs. restaurante non-vegane /Reușești să găsești ceea ce dorești?

Veganismul și raw-vegan-ul au luat amploare în societatea contemporană și tot mai multe persoane tind să se îndrepte spre un stil de viață sănătos și longeviv. De-a lungul timpului restaurantele clasice cu profil gastronomic au adoptat variate și vaste sortimente culinare.  Restaurantele cu specific încep să adopte diferite tematici și preparate încercând să îmbine mai multe ramuri culinare specializate țintind către un public cât mai diversificat. De aceea,  în unele restaurante vom regăsi preparate din carne, pește sau alimente raw-vegane.

În anul 2014 se produce marea schimbare iar restaurantele încep să ofere clienților, produse cu gust iar mai apoi cu bun gust. De la simpla ciorbă și puiul asezonat cu cartofi, restaurantele au început să fie mai receptive atunci când vine vorba de procurarea și calitatea ingredientelor.

Odată cu acest asalt al restaurantelor apar noi categorii specializate cu specific ( ex.franțuzesc, internațional, pescăresc, etc…) reușind să se dezvolte o ramură și o categorie cu mai puțin impact în România și anume restaurantele de tip vegan și raw vegan.    

Potrivit unui reprezentant al industriei HoReCa am aflat că în țara noastră sunt la activ peste 7.866 de restaurante non-vegane și doar 199 de opțiuni vegane, raw vegane și restaurante care oferă un număr limitat de sortimente vegane.

Reprezentant HoReCa: “Românii se înclină spre diversitate, spre nou, spre preparate atrăgătoare. Numărul restaurantelor, localurilor și barurilor din țara noastră a fost într-o continuă dezvoltare până în momentul de față, dar este posibil datorită impedimentelor și situației în care ne aflăm, ca numărul localurilor din anumite zone și destinații turistice să scadă considerabil.

Reprezentant HoReCa: “Restaurantele de tip vegan, per total nu sunt foarte populare la noi în țară dar reușesc să rămână pe linia de plutire și sunt foarte apreciate. Poate în viitorul apropiat vom avea câte un local de tip vegan în fiecare județ.

Doar legume și fructe?

De fiecare dată când ieșim în oraș la un restaurant suntem tentați de a degusta din diferite sortimente de preparate care din nefericire nu sunt sănătoase dar au un gust incredibil. De la porția savuroasă de paste, până la prăjiturile care îți lasă gura pungă. Lumea când aude de un local cu specific vegan se gândește doar la o porție de legume sau fructe, însă pe lângă acestea există o varietate de alternative vegane.

Într-un restaurant vegan vom găsi preparate realizate cu ajutorul cerealelor, nucilor și semințelor. Supa obișnuită de pui poate fi schimbată cu o supă cremă, hamburgerii din carne cu hamburgeri vegetali, blatul obișnuit de pizza poate fi facut cu ajutorul migdalelor găsim și gamă diversificată de risotto cu legume, savuroasele paste integrale cu busuioc și sos de roșii și să nu uităm de alimentele de tip fast-food care pot fi preparate cu ajutorul lipiilor vegane integrale umplute cu legume și pastă guacamole.

În mare majoritate orice preparat din bucătăria restaurantelor non-vegane poate fi înlocuit cu ceva mai fresh, mai nou, mai bun, mai calitativ din bucătăria restaurantelor vegane.

Carnea leguma favorită a românului

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS), citat de Agerpres, pâinea și produsele de panificație reprezintă unul dintre alimentele de bază ale românilor. În 2018 s-au consumat aproximativ 100 kg de pâine de persoană, carnea a fost consumată de români mai mult decât în anul 2017 ajungându-se la 68 kilograme de persoană. Nici la capitolul legumele și fructele nu stăm foarte bine, suntem printre ultimii la nivel european la consumul de fructe cu pană la 48 kilograme în medie de persoană iar la capitolul legume la care se adaugă și conservele cu legume am consumat 97 kilograme, în creștere față de anul anterior.

Potrivit celor de la Eurostat, în anul 2017, aproximativ 1 din 4 persoane (27%) a consumat fructe de cel puțin de două ori pe zi, potrivit unui sondaj al populației Uniunii Europene (UE). Alte 37% din populația UE a consumat fructe o dată pe zi, iar restul de 36% au consumat fructe fie mai puțin sau chiar deloc în timpul unei săptămâni.

Față de consumul de fructe, o proporție de 23% din populația UE a consumat legume de cel puțin două ori pe zi, iar o proporție de 40% a consumat legume o dată pe zi.

România este unde dintre cele mai slabe țări dezvoltate din Europa dar care dorește și tinde spre dezvoltare. Sunt prea puțini români care înțeleg ce înseamnă un stil de viață vegan sau raw vegan, echilibrat și fără grăsimi saturate. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi dificil pentru unii și de aceea le este mai ușor să renunțe sau bine să nu încerce deloc. Poate fi dificil doarece nu suntem un popor “învățat” și putem spune că așa am fost obișnuiți de mici copii să mâncăm carne (“Carnea e sănătoasă, o să ai multă energeie!”) dar în realitate avem nevoie doar de legume și fructe ce ne oferă toată energia de care avem nevoie. De asemenea, este dificil și din cauza produselor vegetale din magazine noastre care lasă de dorit iar prețurile sunt destul de exagerate având în vedere salariul în medie și minimul pe economie în țara noastră.

Cât de des mănâncă românii la restaurant?

Conform studiului realizat de cei de la Hospitality Culture Institute, în anul 2018, aproximativ 80% dintre români au cumpărat mâncare de la un restaurant cel puţin o dată în ultimele 6 luni.

 Cei care frecventează mai des restaurantele mănâncă în oraș de cel puțin 4 ori pe lună, cele mai frecventate fiind restaurantele de tip cantină.

Atunci când vorbim de preferinţele românilor în materie de mâncare, pe primul loc în topul comenzilor se mentine, la fel ca şi în 2017, mâncarea românească. – conform articolului publicat de cei de la  Adevărul        

Food delivery în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca este într-o continua și alertă dezvoltare. Din numărul total de 228 restaurante dintre care 113 specializate, orașul are 22 de variante 100% vegane și raw-vegane. Restaurantele reușesc să se mențină și să aducă câte un aer proaspăt prin fiecare comandă. Food Delivery este la mare căutare, foarte eficient și apreciat în oraș economisind timp, energie și bani.

Prețul, mai scump sau mai ieftin?

Prețurile putem spune că nu diferă foarte mult, depinde de restaurantul non-vegan pe care îl dorești.

Prețurile restaurantelor non-vegane conform Tripadvisor, se impart pe 3 categorii cele cu un preț scăzut între 12-40 de lei, cele cu prețuri medii 38-149 de lei și cele cu prețuri ridicate dar cu o calitate mai mare și apreciată ajung undeva 212-501 de lei per masă.   

La început, când ajungeai într-un restaurant vegan îl comparai cu prețurile din restaurantele non-vegane care acum 3 ani putem spune că erau relativ mai mici în restaurantele non-vegane. Însă de 2 ani încoace ambele tipuri de restaurante s-au dezvoltat și au știut mai mereu cum să-și atragă clienții.

Un stil de viață vegan poate fi mai profitabil dacă te cunoaști suficient de bine și îți gestionezi cum trebuie banii pentru alimente.

Marius Bodnar, student la FSEGA în Cluj-Napoca, ne spune că de când a început să fie vegetarian se simte mult mai bine și reușește să pună bani deoparte.

Marius: “Tot timpul am vrut să renunț la carne dar nu am avut motivația și nici curajul necesar. De când am ajuns în Cluj, am luat-o treptat și am învățat să renunț la câte un aliment pe săptămână, așa am reușit să renunț la carne, pește, ouă și în mare parte la lactate. Am reușit să economisesc destul de mulți bani și încerc pe cât de mult pot să mă limitez doar la strictul necesar și să îmi cumpăr multe legume, fructe și semințe proaspete.”

Restaurante non-vegane și alternativele lor

 Din nefericire multe restaurante non-vegane din toată țara se laudă cu diferite alternative ale preparatelor vegane. În restaurantele non-vegane ce dispun și de preparate vegane se observă că au un preț mai mare decât multe alte mâncăruri pe care le au în meniul lor sofisticat. Din puținele variante de care dispui, ai vrea să fie ceva calitativ, la un preț decent și acceptabil și în primul rând să fie VEGAN. Să nu conțină lactoză, urme de lapte, ouă, unt, alte derivate de proveniență animal, amidon, potențiatori de gust sau alți aditivi.

Am vorbit cu Georgiana Tîrlă, iubitoare de animale și vegană convinsă de aproape 2 ani de zile, studentă la Facultatea de Asistență Socială din Cluj-Napoca, ne-a povestit cum a ajuns într-un restaurant cunoscut din Cluj iar chelnerul care o servea nu a înțeles ce a dorit după ce i-a spus și explicat că este vegană.

Georgiana: Am chemat ospătarul și l-am întrebat dacă respectivul preparat conține aditivi alimentari sau orice derivat din lapte. A spus că merge să îl întrebe pe bucătar, s-a întors și mi-a spus că acel aliment poate conține urme de lapte și unt. Apoi mi-a recomdat alt produs și îmi spune: “Poate conține urme de lapte praf, este foarte puțin, nici nu o să-l simți!”.

Georgiana: În acest stil de viață e foarte greu să găsești ceea ce dorești chiar dacă unele restaurante se laudă cu diferite preparate pentru vegani. Dacă ești vegan sau raw-vegan și nu vrei să fii neplăcut surprins, mai bine rămâi la puținele tale variante vegane sau raw-vegane din oraș.

Dar dacă totuși suntem în căutarea unui restaurant non-vegan putem apela la restaurantele cu specific arăbesc, indian/thai, chinezești, japoneze, italiene sau chiar românești și putem savura printre multe altele o supă de linte, falafel, hummus sau mâncare de năut, orez cu șofran, multe preparate cu cartofi, legume și multe altele.

Sănătatea primează

Având în vedere societatea și lumea în care trăim, nu reușim să schimbăm și să înfluiențăm ideile și concepțiile celor din jur, însă putem noi înșine să ne facem viața mai ușuară și să ne asigurăm un trai cât mai eficient. Cei care renunță la carne în schimbul unei diete bogate în semințe, fructe, legume sau nucifere se gândesc în primul rând la sănătate și la menținerea unui stil de viață cât mai macrobian. Să amintim și energia și pofta de viață care vin la pachet odată cu adoptarea unui stil de viață vegan.

La nivel global o dietă vegană ar evita 8,1 milioane de decese premature pe an. Sursă:(1)

Un studiu din 2019, realizat de oamenii de știintă de la Harvard, la care au fost supuși 300.000 de participanți, a arătat că o dietă vegană și un consum echilibrat de alimente pe bază de plante poate reduce riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer, boli de inimă și diabet zaharat de tip 2 cu până la 23%.  Sursă: (2)

În concluzie, restaurantele sunt reprezentate ca mici industri care ar trebui să funcționeze amical și să se țină cont mai mereu de tipul și specializarea fiecăruia în parte. Stilul de viață abordat de fiecare în parte ar trebui respectat și înțeles de toți mai ales când trăim într-o societate contemporană și europeană.

Echipă: Ioana Falat, Daniela Moloșit, Andrei Tămaș