A fi sau a nu fi vegetarian/ vegan? Aceasta e întrebarea

Auzim din ce în ce mai des următoarea afirmație: Gata, de mâine nu mai mănânc carne! Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că vegetarianismul, respectiv veganismul urmează un trend ascensional în societatea contemporană și că mulți oameni sunt din ce în ce mai preocupați să aibă un stil de viață cât mai sănătos. Soluția? Mulți recurg la eliminarea oricărui produs de origine animală din dietă, chiar dacă, pe termen lung, această lipsă poate aduce efecte negative asupra organismului.

Dieta fără carne, secretul tinereții fără batrânețe

Un motiv pe care majoritatea adepților dietei fără carne îl invocă este sănătatea. Iar, sănătatea, după cum bine știm, este în simbioză perfectă cu longevitatea ființei umane. Cine nu și-ar dori să ajungă să își serbeze a 100-a aniversare alături de familie și de cei dragi?

Cu toate acestea, mulți privesc sceptic acest stil de viață. Deși fructele, legumele și semințele pot satisface prin excelență toate nevoile organismului, conservatori din fire, nu ne putem îndepărta de la normele impuse de societate. Pentru a distruge toate miturile care se învârt în jurul veganilor și vegetarienilor, am vorbit cu Alex.

Antreprenor și vegetarian convins, Alex deține un fast-food vegan în inima Ardealului, la Cluj.

Totul este despre antiteze

Seara te bucuri alături de familie de o bine meritată porție de carne, ia următoarea dimineață te trezești cu o urmă de regret și cu o dorință de schimbare. Pentru Alex, traseul către vegetarianism a fost unul tipic: dragostea față de animale. În ciuda faptului că el primea păreri nesolicitate din stânga și din dreapta, acest lucru nu l-a oprit din a-și atinge țelul.

O da, toată lumea are impresia asta cum că noi nu mâncăm mai nimic. Dar sunt o grămadă de alimente pe care le descoperi doar din nevoia de a înlocui alte alimente. E mult research la mijloc, dar pe Internet găsești tot ce vrei.

Cheia succesului în afaceri

Alex mărturisește că a fost protagonistul unei antiteze de proporții. Locul în care acum este restaurantul lui înainte era o shaormerie. Deci în orice lucru există o speranță. Deși 3 ani de zile a încercat să descopere medicina, acest lucru nu părea să îl facă fericit. Astfel, fără cunoștințe în domeniul business-ului s-a aventurat în afaceri, pe o piață dominată deja de multe localuri exclusiv vegetariene. Rezultatul? Clienți cât se poate de fericiți și de satisfăcuți.

60% din clienți sunt carnivori convinși. Mereu sunt impresionați de produsele noastre și de faptul că ele chiar nu conțin carne. Cel mai comandat produs e vegorma, apoi burgerii și pe ultimul loc supele cremă. Ne adunam împreună cu doamnele de la bucătărie și ne gândeam ce am putea adăuga în meniu. Un lucru știam sigur de la bun început. Pâinea, chiflele și lipia trebuiau preparate de noi. Inclusiv sosurile. Singurul lucru pe care îl adăugăm din comerț și despre care știu că nu e prea ok e Vegeta, fără de care supele cremă nu ar ieși cum trebuie.

Vegani sau nu, românii consumă puține fructe și legume, comparativ cu alte țări

Acest lucru scoate în evidență zicala iubită de români și amintită la orice sărbătoare, când durerile de ficat se accentuează: cea mai bună legumă e porcul.

Dietele care exclud alimentele de origine animală nu ar trebui să ne dea bătăi de cap. Fructele și legumele ne sunt mereu la îndemână, iar Interentul e plin de rețete. Pentru început, e suficient să excludem carnea din rețetele pe care deja știm să le facem. Apoi, ne putem aventura la preparate mai exotice, cu alimente pe care nu le-am mai testat până acum.

Potrivit unor studii făcute de Eurostat, situația României în ceea ce privește procentajul din totalul populației care consumă fructe și legume cel puțin o dată pe zi, raportată la situația celorlalte țări din Uniunea Europeană, este una destul de precară. Statisticile plasează România pe ultimul loc în 2014, iar în 2017, cunoaște o ușoară creștere, însă rămâne în continuare printre puținele țări cu procentaje sub 30%.

Fiind o țară aflată încă în curs de dezvoltare, populația României înaintează cu pași greoi în adoptarea unui stil de viață mai echilibrat. Fie că motivele țin de comoditate, fie de prețuri sau de propriile gusturi, opțiunile alimentare ale românilor sunt printre cele mai slabe din punct de vedere nutrițional. Tocmai de aceea, varietatea produselor de origine vegetală din supermarketurile românești este destul de săracă, iar prețurile sunt ridicate, raportat la media salariilor.

Diana Ilieș, o româncă care a adoptat un stil de viață vegan acum câțiva ani, a locuit o bună perioadă de timp în Australia și a observat o diferență enormă între opțiunile alimentare pe bază de plante pe care cele două țări le oferă.

Cu siguranță în Australia este mult mai accesibil acest stil de viață, față de România. În supermarketuri se găsește o varietate mult mai mare de produse vegane și vegetariene, multe branduri din care poți alege în funcție de buget și gusturi. Acest stil de viață este totodată extrem de promovat acolo, fapt ce încurajează populația să fie mai educată în acest domeniu și să se gândească mai mult la sănătate.

Lipsa varietății de produse și mai ales prețurile piperate de pe rafturi par a fi motivele principale pentru care românii nu optează pentru o astfel de alimentație. Cele mai multe produse de origine vegetală care reprezintă alternative pentru ceea ce se consumă în mod obișnuit, sunt costisitoare și inaccesibile pentru majoritatea salariilor.

Spre exemplu, în Australia, laptele de proveniență vegetală se găsește la același preț ca laptele obișnuit, pe când în România, prețurile pornesc de undeva de la dublu față de laptele normal.

Pe lângă costurile ridicate și lipsa varietății de pe rafturile supermarketurilor, nici localurile și restaurantele nu stau mai bine la acest capitol. Unitățile care prepară mâncare exclusiv pe bază de plante sunt puține chiar și în orașele mari, la fel și opțiunile vegane din localurile de tip fast-food, acolo unde se consumă cel mai mult.

Sortimentele preparatelor de acest tip în localurile australiene sunt diverse. Spre exemplu, în locuri precum Nando’s, KFC sau Burger King, opțiunile vegane/ vegetariene sunt neașteptat de variate și gustoase în același timp. În România, fast-food-urile nu excelează în ofertele pentru vegani, de aceea în majoritatea timpului sunt nevoită să gătesc acasă, ceea nu este tocmai ușor în viața unei persoane cu un stil de viață solicitant.

Este stilul de viață vegan/vegetarian sănătos?

După o discuție avută cu Carmina Stroia, nutriționist specialist în testări genetice cu peste 3 ani experiență, putem afirma că stilul de viață vegan/vegetarian este sănătos, dar cum omul s-a născut carnivor, aceasta recomandă dieta vegană/vegetariană doar în anumite cazuri, afecțiuni sau dacă este dorința pacientului, însă cu o extrem de bună organizare pentru a nu fi dezechilibre și carențe.

O dietă vegană/vegetariană trebuie atent selecționată pentru a nu produce carențe în organism. Se pot obține toți nutrienții de care are nevoie organismal, dar mai întâi trebuie să afli de ce nutrienți ai nevoie, printr-o testare genetică.

Cantități de mâncare mai mari?

În ceea ce privește cantitatea de mâncare consumată de un vegan/vegetarian, aceasta depinde de vârstă, sex, activitate fizică.

În mod normal ar trebui să fie mai multă mâncare cantitativ pentru a acoperi senzația de sațietate, conferită de proteină (animală în special) și trebuie optim selecționată pentru a nu înclina balanța în dezechilibru și creștere ponderată. Dar 90% din adepții acestui stil de viață își doresc să slăbească și vor consuma subcaloric de teama de a nu îngrășa.

Tranziția de la un stil de viață obișnuit la un stil de viață vegan

Ruxandra Negoescu are 26 de ani și de mai bine de 5 ani este vegană. Principalul motiv care a determinat-o să adopte acest stil de viață este iubirea față de animale, animale la a căror suferință și moarte nu-și dorește să contribuie.

Aceasta consideră că în era actuală, omul nu mai e nevoit să apeleze la animale pentru a supraviețui și chiar dacă, din păcate, încă există țări care se confruntă cu problema foametei, România nu se numără printre ele.

Toate animalele te iubesc în felul lor, au încredere în tine și, foarte important, vor să trăiască. Nu este necesar ca peste noapte să te decizi să iei viața unuia, în condițiile în care dispui de alte alternative.

Nu oricum, ci cu provocări

Adoptarea acestui stil de viață a constituit o decizie importantă pentru Ruxandra, o decizie care reprezenta o provocare, dar care i-a schimbat viața și a făcut-o să devină schimbarea pe care și-ar dori s-o vadă în lume. Tranziția de la vechiul stil de viață la cel vegan a făcut-o treptat. Inițial, timp de un an, a fost vegetariană și a început să fie atentă la orice obiect pe care-l achiziționează sau folosește.

Cred că cea mai mare provocare a constituit-o găsirea produselor adecvate noului meu stil de viață. Eu am preferat să le descopăr treptat: am început cu mâncarea, apoi produsele de îngrijire corporală. A urmat apoi schimbarea detergenților de toate tipurile, am avut grijă ca lumânările parfumate să nu conțină ceară de albine sau alte secreții provenite de la animale/insecte și, pentru că mă vopsesc de ani de zile, vopseaua chiar a fost ultima pe care am schimbat-o.

Odată cu adoptarea stilului de viață vegan, tânăra a început să descopere tot felul de alimente de care nu se atinsese până atunci sau de care nici măcar nu auzise, cum ar fi soia, hrișcă, sparanghel, quinoa, lapte și brânzeturi vegetale. A lăsat ușor în urmă vechiul stil de viață și s-a bucurat de alegerea făcută. Găsitul mâncării a constituit o provocare deoarece în orașul natal al Ruxandrei, se găseau greu alternative vegetale și aceasta a fost nevoită să meargă să-și facă cumpărăturile în orașe mai mari.

Produsele de origine vegetală pe piața din România

Piața din România, în ceea ce privește aceste produse, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 2 ani, apărând noi branduri și înmulțindu-se numărul anumitor magazine, inclusiv apărând și mai multe restaurante cu acest specific.

Câteva alternative vegetale preferate de ea pentru diverse alimente sunt: produse de la brandul Alpro, Violife, Viofast, Simply V (lapte vegetal, soia, tofu, linte, brânzeturi vegetale), DM (sosuri, tofu, cârnați, paste), Rapunzel, Alnatura (sosuri condimentate), Next Level Burger, Beyond Burger (burger vegetali), Take it Veggie (mezeluri vegetale), Clearspring (soia texturată), Valsoia, Ben&Jerry’s, Carte D’or, Grycan (înghețată).

De la adoptare la implicare

Ruxandra afirmă că iubește foarte mult veganismul. De aceea, aceasta și-a transformat stilul de viață într-o pasiune și a creat un blog ( Happy Little Things), unde oferă și prezintă informații din această sferă tuturor celor interesați de acest stil de viață.

Stil de viață costisitor?

În ceea ce privesc prețurile mâncării, acestea depind foarte mult de ceea ce alegi și locul unde cauți, neputând spune că viața de vegan e mult mai costisitoare, dat fiind și faptul că în ambele părți există produse scumpe.

Având în vedere că stilul de viață vegan l-am adoptat în perioada în care eram în facultate și nu lucram, eu zic că sunt accesibile alternativele. Iar fructe, legume, nuci, semințe etc., lumea cumpără oricum și sunt accesibile ca preț. Pur și simplu acum cantitatea este mai mare.

Cu miere sau fără?

Conform Institutului Național de Statistică, în ianuarie-martie 2020, mierea, brânza de oaie și de vacă, toate de origine animală, sunt cele mai scumpe produse agroalimentare. Mierea reprezintă cel mai controversat produs vegetarian.

De ce? Chiar dacă nu face parte din dieta vegană strictă, ea îmbină cele mai multe beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru buzunarele noastre, pe termen lung, fiind singurul produs alimentar care nu se alterează niciodată. De aceea, mulți vegani care au acces la miere calitativă, fac o excepție de la „regulile veganismului” și o consumă, ocazional.

Unul dintre aceștia este apicultorul Ivan Chiriac. El recomandă să verificăm certificatul ecologic înainte de a cumpăra miere și să o adăugăm, ca pe un condiment, în terciuri și în smoothie-urile noastre cu legume verzi, pentru plăcerea gustului.

Vegan urban

În opinia lui Ivan, este mult mai ușor să adopți un stil de viață vegetarian sau vegan atunci când îți crești fructele și legumele acasă. Acest lucru, este, din păcate, mai greu de realizat în oraș.

„Pentru familia mea, schimbarea locului de trai de la urban la rural a fost condiționată de concluzii asupra lucrurilor care contează pentru noi, în viață: să fim cât mai aproape de natură, să creăm ecosisteme ecologice, să susținem agricultura organică, să dăm exemplu copiilor noștri, prin modul nostru de viață.”

Ivan Chiriac, apicultor vegetarian

În opinia lui Ivan, este esențial să ne informăm din mai multe surse atunci când facem o decizie în stilul nostru de viață, să ne ascultăm intuiția și să nu forțăm schimbările.

„Am încetat să consumăm carne, lactate, ouă, treptat, în mod natural, din compasiunea pentru mama natură și din dorința de a trăi o viață cât mai lungă și mai sănătoasă.”

Căutare și informare

Sursa: Google Trends. Set de date aici.

Datorită căutărilor crescânde ale termenilor „vegan” și „vegetarian”, se bucură de succes blogurile și vlogurile vegane, precum „Healthy Taste of Life”, al Olgăi Maimescu. Ea recomandă tuturor să își studieze corpul, să fie atenți la legătura dintre fiecare simptom și alimentele pe care le-au consumat, cercetând, în același timp, într-un mod cât mai critic, subiectul unui stil de viață sănătos.

„Cu cât mai mult te informezi din diferite surse, cu atât ți-e mai ușor să separi faptele de opinii și să identifici prejudecățile. Iar când ceva pare destul de convingător, testează asta pe tine.”

La final, trei documentare marca Netflix pe care le recomandăm pentru cei interesați de un stil de viață vegetarian/vegan: pentru cei care fac sport cel puțin o dată pe lună – „The Game Changers”, pentru iubitorii de animale – „Earthlings”, iar pentru cei cărora le pasă de încălzirea globală – „Cowspiracy”. În cazul în care vrei să îți aprofundezi cunoștințele în domeniu, poți începe cu parcurgerea cărții de căpătâi a vegetarienilor și veganilor, scrisă de T. Colin Campbell, „Studiul China” – cel mai de amploare studiu din istoria științei cu privire la relația dintre consumul produselor de origine animală și apariția unui șir de boli cronice.

În concluzie, chiar dacă nu ne lăsăm convinși de avantajele unui stil de viață vegetarian sau vegan, este bine să fim informați. Cert este că nu putem nega beneficiile unui consum mai mic de carne și mai mare de vitamine.

Autori: Alexandra Cega, Alexandra Chirilă, Valeria Castraveț, Maria Lorena Câmpean