Visul românului de a avea o casă

Suntem români și ne mândrim cu asta. Ne gândim la noi, la rude, la cei din jur, atunci când nu ne supără, dar și la locul de muncă, locul de relaxare și cel mai important: locul pe care îl denumim Acasă.

Casa-i casă și masa-i masă

Expresie Tradițională Românească

Acasă vine în multiple forme și culori: mici, mari, din lemn, din cărămidă, albe, gri, albastre, cu etaj, fără etaj, apartament cu o cameră, cu două, cu trei, cu nouă, unii chiar ar zice că acasă nu e loc fizic ci mai mult o stare de bine, dar pe asta nu o putem măsura așa că ne rezumăm la acasă în termenii tradiționali de patru pereți și un acoperiș.

Dar cât de importantă este această Acasă?

Dacă ar fi să unim părerile celor 27 de state din Uniunea atunci, potrivit statisticilor Eurostat din 2018, am vedea că cel puțin 70 de oameni din 100 ar zice că e bine să ai o casă, iar alți 30 de oameni nu dețin o casă și mai degrabă stau în chirie sau soarta a fost nedreaptă și nu le-a oferit o casă.

Românul neoș totuși are așteptări mai mari și a ales să stea în casa lui. Același rezultat Eurostat arată că 96 de români stă pe picior mare și chiar dacă 72 de români zic că este greu de cumpărat o casă sau un teren, potrivit unui studiu ING International, totuși dorința e mare.


Pentru următoarea ilustrație am luat ca exemplu două cupluri tinere căsătorite: Monel și Corina, Crina și Remus locuitori ai Clujului.

Crina și Corina sunt surori și lucrează în domenii complet diferite: Crina este inginer electrician, iar Corina este editor la o editură. Corina s-a căsătorit cu Monel la 27 de ani și de atunci a sperat în continuu la o casă a ei. Crina a fost mai pragmatică, iar la numai doi ani de la căsătorie a făcut un împrumut în bancă și a cumpărat o casă la marginea Clujului. Acum creditul Crinei se întinde pe 30 de ani, dar aceasta se consideră fericită, pe când Corina încă mai speră la o mărire de salariu.


Dar unde se duc banii românilor când nu strâng banii pentru o casă?

Datele Eurostat pe anul 2018 arată o stare controversată:

Suntem pe al doilea loc la consumul de alimente și băuturi non alcoolice, un sfert din banii pe care îi facem ducându-se în mâncare și băuturi, media Europeană fiind cu jumătate mai mică decât cea Românească.

Suntem penultima țară când vine vorba de Restaurante și Hoteluri, doar 3% din bani îi băgăm în așa ceva, media Europeană fiind de 8,7% de aproape trei ori mai mare decât cea a Românilor.

Investim foarte mulți bani în sănătate, investim aproape de două ori mai mult decât celelalte țări la acest capitol, singurii care investesc mai mult fiind belgienii.

Din aceeași categorie cu „nu ne plac hoteluri și restaurantele„ suntem și la capitolul suveniruri și servicii, aici fiind pe prima poziție din coadă cu doar 3,9% din bani investiți, media Europeană fiind de 11,1%.

Din banii pe care îi facem 5,4% îi băgăm în alcool și țigări asta fiind de patru ori mai mult decât alegem să băgăm în educație, cu doar 1,1% din bani băgați în educație.

Alte categorii semnificative sunt cheltuielile tipice pentru o casă: apă, curent, gaz și alți carburanți, 22,6% ducânduse în această categorie; 10,7% din bani se duc în transport, iar restul se duc în îmbrăcăminte, mobilier, comunicații și activități culturale și recreative.

Unde se duc banii Britanicilor?

O țară cu aproximativ 500.000 de Români, Marea Britanie își investește banii în mod complet diferit. Potrivit site-ului economicsonline.co.uk, care se folosește de datele furnizate de guvernul britanic situația Marei Britanii stă în modul următor

Dacă doar 5% din banii românilor se duceau pe transport, în Marea Britanie 14% se duce pe transport, aceștia alegând să călătorească mai mult pentru a ajunge la locul de muncă decât un român normal. Recreația și cultura împreună cu gazul, curentul, apa și alți carburanți echivalează consumul românilor când își cumpără mâncare.

Deși investesc mai puțini bani în Sănătate, investesc la fel de puțini bani în Alcool și Țigări, de 6 ori mai puțin în Sănătate și de două ori mai puțin în Alcool și țigări.

Investesc de trei ori mai mult în Restaurante și Hoteluri și de două ori mai puțin în mâncare și băuturi alcoolice.

Ce zic specialiștii?

Într-un raport făcut în anul 2002 de către americanii de la Departamentul Stat de Locuințe și Urbanism top 5 motive pentru care americanii își cumpără case sunt următoarele:

  1. Casa înseamnă un mediu bun în care să îți crești să îți educi copii
  2. Ai o zonă fizică în care tu și familia ta vă simțiți în siguranță.
  3. Ai mai mult spațiu pentru familia ta.
  4. Îți oferă control asupra modului în care îți modifici spațiul de trai.(renovări și modificări)
  5. Să plătești chirie nu e o investiție bună

Într-un alt studiu făcut de agenția americană The Myers Research and Strategic Services Survey topul primelor 5 motive pentru care îți cumperi o casă sunt următoarele:

  1. Casele proprii creează un mediu stabil și sigur pentru creșterea copiilor și existența celorlalți membrii ai familiei
  2. Investițiile făcută în casa proprie se duc spre bunăstarea ta și nu a unui proprietar de teren
  3. Casa proprii creează un mediu ideal pentru plata împrumuturilor și să poți ieși la pensie în siguranță
  4. Casa proprie creează oportunitatea să trăiești într-un cartier pe care să îl apreciezi.
  5. Deținerea unei case te lasă să îi faci ce modificări, decorări și renovări vrei tu.

Dacă am face o încrucișare a celor două studii atunci s-ar vedea clar că nu raționamentele de tip economic sunt declanșatorul principal ci mai mult familia și în special copii. Ne plac casele pentru ce oferă psihologic și emoțional mai mult decât pentru ce ne oferă material. Un aport de banii sau promisiunea unui aport de bani ne dă doar momentul oportun să investim.

Noi am ales trei motive pentru care românii aleg să își cumpere o casă în loc să stea în chirie:

1. Românii consideră deținerea unei case ca fiind o sursă de bani.

Potrivit unui studiu ING International, făcut în 15 țări europene cu aproximativ 15.000 de respondenți, România se clasează pe primul loc cu 82% dintre respondenți considerând că o locuință proprie îți aduce mai multe avantaje financiare decât o locuință închiriată.

2. Sechelele comunismului.

La nivel european doar 21% dintre proprietarii de locuințe au declarat că și-au cumpărat o locuință din rațiuni economice, iar 66% au cumpărat locuința pentru că și-o doreau. După cum relatează și istoricul Mădălin Hodor într-un interviu acordat Vice Romania, în perioada comunistă, populația a fost mutată în case comune, în mediul urban care erau deținute de către stat în proporție de 56%, iar unde condiții de viață erau atroce. În date, eliberarea poate fi văzută după anul 1989 când numărul locuințelor construite s-a triplat, de la aproximativ 1.3 milioane de locuințe la 3.7 milioane în 2018, pe când numărul locuitorilor a scăzut cu aproximativ 30%, de la 24 de milioane la 19 milioane.

3. Mulți români care stau în chirie consideră că este mai importantă o locuință decât educația, datoriile, copii, călătoriile și hobby-urile.

Același studiu ING International arată că 56% dintre românii care nu au o locuință nu fac o prioritate în a cumpăra una. Aceste date pun România în coada clasamentului, Germania fiind pe primul loc cu 91%, iar media Europeană fiind de 81%. Interpretarea acestor date arată că aproximativ 4 din 10 români care stau în chirie se zbat să își cumpere o casă, iar doar 6 au alte priorități, pe când doar unul din 10 germani au ca prioritate cumpărarea unei locuințe.

De ce ne gândim la case?

După cum spune și Susan Clayton, profesor de psihologie la colegiul Wooster, Ohio, și William Sax, într-un interviu pentru publicația The Atlantic, imediat după întrebarea care îți este numele apare întrebarea „Și de unde ești?„ , casa este o extensie a ta, chiar dacă ai trăit în mai multe locuri, toate luate împreună sunt o reprezentare a cine ești tu ca persoană. Deși în gândirea Vestică locuința nu te schimbă și în final te poți distanța de orice casă, deoarece banii și statusul sunt primari, în gândirea Estică situați se întoarce pe dos, iar casa devine din unde stai în cine ești. Fiecare spune casă la ce vrea și nimeni nu îi poate intra în mintea lui să schimbe asta/

Și de ce Românii visează la o casă a lor?

Pentru că le place și asta îi face să se simtă împliniți. Să poți lăsa o moștenire unui copil, să scapi de chirie, să simți că ești în propria ta împărăție chiar și pentru câteva momente îți poate reîncărca bateriile să îți continui ziua, săptămâna sau viața într-o manieră de fericire.