Diaspora românească. Generația tânără și drumul străinătății

Până în anul 1989, emigrația din România era controlată și din cauză că aveai nevoie de viză ca să părăsești teritoriul, numărul cetățenilor care se stabileau în alte tări era relativ mic. După revoluția din 1989 și ca urmare a ridicării restricțiilor de circulație, a avut loc o explozie în numărul de emigranți. Deși astăzi numărul persoanelor care părăsesc terioriul țării nu este atât de mare ca la începutul anilor `90, emigrația reprezintă o problemă reală în țara noastră.

Conform statisticilor, România este prima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul emigranților și a treia după China și India din rândul țărilor care fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Datele de pe Institutul Național de Statistică arată că în medie 9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani au părăsit definitiv țara, în timp ce procentajul celor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani este de 15%. În graficul de mai jos, se poate observa că numărul de emigranți pe anul 2018 este mai mare decât numărul din anul 1995. Fluxul migratoriu se află, așadar, într-o creștere semnificativă.

De ce aleg tinerii să părăsească țara?

Până în 2018 aproximativ 55% dintre români au ales să lucreze în străinătate. Majoritatea care au ales să plece au sub 30 de ani și cei mai mulți sunt cu studii superioare. Unul dintre motivele principale pentru care pleacă este salariul, dar mai sunt și alte motive importante cum ar fi instabilitatea politică din România, dorința de a avea un trai mai bun și oportunitatea e a avea o carieră mai bună. Alți români pleacă pentru o educație mai bună sau pur și simplu pentru a se reuni cu familia.

Locuri de muncă bine plătite

Printre principalele motive pentru care tinerii aleg să plece în străinătate se numără salariile mult mai mari comparativ cu cele din țară. România se numără printre statele cu cel mai mic salariu mediu pe economie din Uniunea Europeană.

22 de ani și munca printre străini

Anda este o tânără de 22 de ani care a ales să se stabilească în Franța după doi ani petrecuți pe bancile facultății de litere din Cluj-Napoca. Ea este doar una dintre miile de tineri care pleacă anual din România pentru a munci peste hotare. Absolventă de profil uman, Anda a considerat după terminarea liceului că ar fi potrivit să-și axeze studiile universitare tot pe un profil umanist, așa că a decis să se înscrie la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La sfârșitul anului al doilea și-a dat seama că facultatea nu îi oferă niciun viitor.

,,Părinții mei sunt despărțiți, mama mea a fost singura care m-a sprijinit financiar pe parcurul anilor petrecuți la Cluj. Să plătești chiria, facultatea pentru că eram la taxă și să mai ai și bani de trait pe parcursul unei luni era destul de costisitor și nu avea sens pentru că nu mă împlinea cu nimic.”

La finalul anului al doilea a decis că această facultate nu i-i se potrivește și fiind conștientă că locurile de muncă și salariile din țară pentru persoane fără studii superioare nu sunt tocmai mulțumitoare, a decis să se mute în Franța la niște rude foarte apropiate care erau deja acolo. Locuiește acum în Bergerac, o comună din sud-vestul Franței. Nu a mai venit de mult timp în țară și în prezent face o școală de bucătari.

,,Nu intenționez să mă întorc în țară în viitorul apropiat. Consider că România ca țară nu mă ajută prea mult să mă dezvolt. Îmi e dor de familie și de prieteni și îmi e dor de Cluj ca oraș. Stau acum într-un oraș mic, nu avem aici mall-uri sau magazine mari.”

Mai multe beneficii la angajare

Rodica este o tânără de 25 de ani care a plecat în anul 2012 în Italia deoarece i-i s-a oferit o oportunitate financiară mult mai bună decât în țară. Este absolventă la ,,Liceul teoretic Octavian Goga” din Huedin, la profil real, matematică-informatică. Rodica fiind o fată crescută la țară a realizat că ar avea un viitor mult mai bun plecând din țară în loc să rămână să-și continue studiile:

,,Am considerat că aș avea un avantaj mult mai mare să lucrez în străinătate. Ținând cont de situația mea financiară nu mi-aș fi permis să investesc bani într-o facultate, iar la final să nu-mi găsesc un loc de muncă sau posibilitatea de a-mi găsi dar prost plătit.”

În străinătate ai mai multe beneficii decât în țară. În aproape orice domeniu ai lucra ramâi cu bani din salariu în mână, deoarece firma la care lucrezi îți asigură cazarea, mâncarea și tot ce ai nevoie.

A lucrat prima dată într-o hală la sortat de legume, la cules de varză pe câmp, la căpșuni și mere, iar în ultimii ani a ajuns să lucreze într-un hotel la curățenie, mai apoi în bar și ca ospătar.

,,În hotelul la care lucrez în momentul de față am mai multe beneficii față de orice loc de muncă din România. Hotelul are o plajă personală, iar nouă angajaților ne oferă șezlonguri gratuite, diferite reduceri plus cazare si mâncare.”

Ce spun specialiștii despre fenomenul migrației

„Oamenii aleg să plece din diferite motive din țară și fiind vorba de o țară străină există posibilitatea de a se adapta sau nu. În condițiile în care nu se adaptează le este mult mai greu, deoarece asta poate duce la depresie. Dacă tu pleci într-o țară străină care este un loc necunoscut pentru tine, nici nu cunoști pe nimeni și ești o persoană introvertită este destul de greu să te integrezi, iar în momente de genul cedezi psihic. Însă, la polul opus, sunt și cazurile în care se regăsește mai bine acolo decât aici. ”

În ce țări pleacă cei mai mulți români?

Statisticile arată că în ultimii 11 ani 33% dintre românii cu vârste cuprinse între 20-29 de ani aleg ca țară de destinație Spania, în timp ce 24% pleacă în Germania. Locul al treilea în top este ocupat de Italia, cu un procent al emigranților români de 21%. Printre alte țări în care românii aleg să plece se numără Franța, Austria, Ungaria, Elveția, Slovacia, Grecia și Suedia.

Studii superioare în facultăți de prestigiu

Urmarea unor facultăți din afară este un alt motiv pentru care tinerii decid să plece din România. Deși avem facultăți bune și la noi, cele din străinătate sunt diferite pentru că studentul poate alege pe ce materii să pună accentul în funcție de interesele sale. Totodată, condițiile din internate sunt cu mult mai bune decât în țară. Relația dintre student și profesor are altă dinamică la universitățile din alte state pentru că accentul cade pe încurajarea moralului studentului.

20 de ani și dorința de a evolua intelectual

O altă poveste este cea a Oanei, o studentă în vârstă de 20 de ani care a ales să plece din țară în Olanda pentu a-și continua studiile superioare.  A absolvit Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi la specializarea filologie, după care s-a înscris la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a studiat un an.

„Nu simțeam că este locul meu la Cluj, deși era foarte ok. Parcă stagnam acolo. Vorbind cu o prietenă care era plecată la studii în Olanda și știind că ea este foarte mulțumită de locul în care studiază și ce job avea, am stat câteva luni să mă gândesc, iar în final am decis să plec. Voiam să am prieteni internaționali, să am banii mei și voiam să trăiesc pe cont propriu.”

În prezent continuă cu studiile pe Departamentul de Psihologie în cadrul Facultății Social and Behaviorial Sciences, Tilburg University. Deși studiază în același domeniu, Oana a descoperit că diferă relația dinte profesor și student de la o țară la alta.

„Structura învățământului nu diferă atât de mult făcând o comparație între România și Olanda, avem cursuri și seminarii și aici, iar materiile sunt destul de asemănătoare. În schimb profesorii te fac să te simți deștept, ideea la ei este să te facă să te simți capabil să treci examenul. Aceștia predau în așa fel încât tu să vrei să înveți. În țară unii profesori te fac să te simți prost și dacă ai sentimentul ăsta, nu îți mai vine să înveți.”

Tânăra stă într-un campus studențesc în cadrul universității și a declarat că arată la fel ca în broșuri, iar comparându-le cu cele de la noi din țară este o diferență foarte mare: „Campusul este superb, design-ul lor este minunat și foarte bine gândit. Nu este cămin oficial în schimb, are o clădire cu foarte puține camere, iar la ei nu se pune problema să mai stai cu cineva în cameră. Eu stau într-o cameră, într-un apartament de 5.”

Oana beneficiază de bursele G.C.R.S.  (Global Confederation of Romanian Students), unde i se oferă un job prin care primeste o anumită sumă de bani lunar. Deși studiază psihologia, aceasta nu lucrează în acest domeniu:

„Sunt jurnalist cu G.C.R.S. și realizez interviuri cu studenți despre viața de student. Acestă bursă îmi oferă posibilitatea da a mă întreține, cu banii pe care îi primesc lunar îmi asigur totul. Nu am nevoie să îmi trimită ai mei bani de acasă.”

Din ce județe ale României pleacă cei mai mulți tineri?

Din anul 2008 până în 2018, 19% din emigranții cu vârste cuprinse între 20-29 de ani au plecat din Municipiului București, în timp ce în Iași și Timișoara procentul este de doar 5%. Criza forței de muncă de la Timișoara este cea mai mare din țară, acesta ar putea fi și motivul pentru care zona aceasta iese mai tare în evidență în grafic, de aici pleacă foarte mulți tineri.

Populația tânără este într-o continuă mișcare, așa se face că statisticile sunt unele destul de îngrijorătoare. În 2019 s-a înregistrat și cel mai mic număr de studenți din ultimii 20 de ani, iar această scădere este datorată în principal plecării la muncă în masă în țările străine.

Material realizat de: Magopeț Anamaria, Man Mălina, Romanese Andrada