Cinematografia în România

Viața cinematografelor din România a avut suișuri și coborâșuri. Prima proiecție de acest gen din România a avut loc în data de 27 mai 1896, la scurt timp după prima ecranizare cinematografică a fraților Lumière, care a avut loc la data de 28 decembrie 1895, în Franța, la Paris.

Din anii 90 și până în prezent, locurile în cinematografele din România, dar și lucrările acestei industrii au numere care variază, ani mai productivi, mai puțin productivi, dar și date care nu au fost înregistrate pentru anumiți ani și orașe.

Vizualizările noastre sunt făcute pe baza unor seturi de date de pe TEMPO Online – insse. Aceste doua vizualizări sunt bazate pe următorul set de date: http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

Această vizualizare este făcută pe baza următorului set de date: http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

Cinematograful Flacăra s-a stins

Cinematograful Flacăra, din județul Hunedoara a fost deschis pentru prima dată acum zeci de ani, dar din păcate după aceea a fost închis. În anul 2018 acesta s-a redeschis, bucurându-se de mari îmbunătățiri, dar din păcate anul acesta pe ușile lui s-a pus din nou lacătul. La început a avut potențial, dar investițiile s-au dovedit a fi inutile, deoarece numărul spectatorilor scădea pe zi ce trece.

Andreea Crișan, fost angajat al cinematografului, afirmă că a fost martoră la modificările aduse acestuia.

S-a renovat aproape tot cinematograful. Ecranele, tapițeria scaunelor, mocheta, birourile, băile, s-a adus aparatură mult mai nouă. S-a făcut și un bar cu tot felul de gustări. Aproape tot, s-a lucrat mult la el, iar eu știu asta pentru că am fost acolo de la sfârșitul lunii martie, iar cinematograful s-a deschis abia în luna iunie.

Flacăra are capacitatea de a găzdui 400 de persoane, dar după spusele unuia dintre antreprenorilor care l-au redeschis, Ovidiu Călin, maximul de persoane care i-au trecut pragul la o ecranizare a ajuns doar aproape de jumătatea capacității acestuia.

Numărul celor care veneau la cinema varia în funcție de zi și de filmul care rula. Dacă era un film nou sau îndrăgit de oameni aveam în jur de 80-100 de spectatori, dar erau și zile în care veneau doar în jur de 30-50 de persoane sau mai puțin. Cel mai mare număr pe care l-am avut a fost de 180 de spectatori.

Cei care veneau la film erau de toate vârstele, dar în medie cel mai des veneau persoane cu vârste cuprinse între 16-35 de ani, iar în unele zile predominau cei în vârstă, sau cel puțin cei 30+. Conta foarte mult și genul filmului, pentru că uneori aveam și mulți copii.

Hunedorenii se arată dezamăgiți pe pagina de Facebook al cinematografului în legătură cu închiderea Flacăra, iar una dintre ei este Flavia Ștefan, o tânără care mergea cel putin de 2 pe lună să vadă un film.

Mai însuflețea orașul. Era destul de plin uneori, atmosfera era plăcută, filme bune, vechi și noi, cu sonorizare bună și puternică.